MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wege przepisy dla dzieci i dorosłych na obiad, kolację, śniadanie 18.06.2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/DronG
Przepisy na wegański obiad, kolację czy śniadanie mogą być proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Jakie masz plany na dzisiejszy posiłek? W naszym artykule znajdziesz posty z Instagrama z ciekawymi wege przepisami, które warto wypróbować w swojej kuchni. Sprawdź, który najbardziej Ci się spodoba.

Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.

  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
  • Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
  • Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.

Wege przepisy: obiad, kolacja, śniadanie

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Pyszne kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Jajko 60g
  • Kasz kuskus 60g
  • Suszone pomidory 50g
  • Mozzarella light 50g
  • Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

  • Kasze gotujemy
  • Mieszamy kaszę, mięso, jajko i przyprawy na jednolita masę
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora, zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Kto raz spróbował ketchupu z cukinii, temu trudno będzie się bez niego obejść 😍
Na szczęście można po niego sięgać bez wyrzutów sumienia - to moc warzyw i smak, o którym nie da się zapomnieć.
Sprawdza się nie tylko w oczywistych połączeniach - do tostów czy frytek, ale swoją delikatnością idealnie współgra z grzankami z camembertem czy nawet jako dodatek do makaronów.

Zapisz przepis na później, by zawsze móc do niego wrócić ☺

  • 4 duże cukinie
  • pół kilo cebuli
  • 100 g cukru
  • 80 ml octu spirytusowego Jamar
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz

Cukinię umyj i obierz, wydrąż środek. Zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
Cebulę również zetrzyj i dodaj do cukinii wraz z solą. Możesz odstawić warzywa na kilka godzin, by puściły sok, dzięki czemu szybciej się ugotują, ale jeśli nie masz czasu, to przełóż je do garnka i zacznij gotować wraz z cukrem, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. pół godziny.
Dodaj ocet i przyprawy i gotuj kilkanaście minut.

Na koniec w całość wmieszaj koncentrat i gotuj jeszcze kilka minut po przykryciem.
Zdejmij z palnika i zmiksuj całość blenderem. Przełóż do słoiczków i zapasteryzuj. ❤️

#jamar #ocetspirytusowy #przepisy #ketchupzcukinii
#wegańskieprzepisy #wegańskie #ocet #ketchup ocet • ketchup z cukinii • wege dania • wege przepisy


Jesteście TEAM ZUPA czy TEAM DRUGIE DANIE? Przygotowujecie sobie jedzenie do pracy czy kupujecie gotowce, a może zamawiacie obiady na mieście lub macie stołówkę na miejscu?
Po wczytaniu się w „Roślinne kuchnie świata” Doroty Jaworskiej istnieje ryzyko, że już nigdy nie obejdziecie się bez pysznej zupy – i nieważne czy będzie to polski barszcz, japoński ramen czy andaluzyjski chłodnik. Zupa to podstawa! Zupa to życie!
W tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na zupy z całego świata.
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #Teamzupa #kuchnieświata #przepis #wege #kuchniaroślinna


Sycąca zupa prosto z Toskanii w wersji wegetariańskiej! 💚 Jaką zupę mamy na myśli? Ribollita! To bardzo ciekawe danie, które wywodzi się z kuchni chłopskiej, w której nic nie mogło się zmarnować. Do jej przygotowania używano, więc wszystkich pozostałych w kuchni warzyw oraz chleba, który dziś został zastąpiony ziemniakami. Chleb natomiast może stanowić dodatek – cienko pokrojone kromki często są podpiekane i polewane oliwą. Przygotuj to danie razem z nami! 👨‍🍳

Przygotuj:
Puszkę fasoli cannellini Cirio,
¼ szklanki oliwy z oliwek,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1 duża cebula,
2 marchewki,
Dwa ziemniaki,
Dwa selery naciowe,
¼ główki małej kapusty,
2 szklanki rosołu warzywnego lub drobiowego,
Czerstwy chleb,
Tarty parmezan.
Wszystko gotowe? Czas brać się za gotowanie!
Zmiksuj na gładką masę jedną szklankę fasoli. Odstawić ją na bok.

Przez około 20 minut w garnku z grubym dnem delikatnie duś czosnek, rozmaryn, cebulę, seler, marchewkę i kapustę na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu (warzywa uprzednio skrój w kostkę).

Dodaj całą, odstawioną i wcześniej roztartą fasolę, bulion, ziemniaka i pomidory. Duś na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Możesz na koniec wrzucić chleb i gotować jeszcze chwilę (lub chleb osobno już do gotowej zupy lekko podpieczny z dodatkiem oliwy).

Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, posypać parmezanem i wlej łyżkę oliwy z oliwek na surowo.

Smacznego! 💙🍅

#przepis #potrawa #danie #obiad #wege #wegetarianskie #ribollita #zupa #toskania #italy #wlochy #cirio #ciriopl #ciriopolska #wlochy #italy


Ale pyszne święto! 🥙🎉🌍 Dziś obchodzimy #MiędzynarodowyDzieńFalafela!
Z tej okazji mamy dla Was przepis na domowe falafele z dipem pietruszkowym. Brzmi pysznie? Czas na falafelowe świętowanie! Zajrzyjcie pod link, który umieściliśmy w bio naszego profilu.


Do przygotowania falafeli przyda się Wam ciecierzyca Harvest Best - dostępna #TylkoWNetto, teraz w super promocji: 2+1 gratis.


#falafel #wege #vegan #pycha #przepis #Netto #NettoPolska


🌮🫔DZIEŃ FALAFELA🥙🧆

Czy robiliście kiedyś falafel w swojej kuchni? A może nigdy o nim nie słyszeliście? Jeśli ta śmieszna nazwa nic Wam nie mówi, to dziś jest idealna pora na poznanie pożywnego, aromatycznego wege przysmaku. Falafel często znajduje się jako zamiennik mięsa w wegetariańskich daniach typu fast food, a szczególnie popularny jest w kuchni bliskowschodniej. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, ale można wykorzystać także bób. W tym przepisie spróbujecie go w towarzystwie chrupiącej bułki i warzyw. Jeśli chcecie go przygotować, sprawdźcie przepis w opisie profilu!

falafel, domowy falafel, jak zrobić falafel, wege obiad


Nie tylko bogate źródło białka, ale też niezwykłego smaku! Takie są właśnie ziarna fasoli Cannellini, które znajdziecie w gamie produktów Cirio.

To idealna opcja dla wegan i wegetarian – nie tylko jako dodatek do sałatki czy zupy, ale również zamiennik mięsa. Z naszej fasolki przygotujesz: burgery, bezmięsne chili, tacos czy nawet Lasagne!

Daj się ponieść wyobraźni w kuchni z produktami Cirio! 💙🍅

#cirio #ciriopl #ciriopolska #cannellini #fasolka #wlochy #italy #potrawa #danie #wege #p#przepis


Dorota Jaworska dziś nie ugotuje, ale opowie o wspaniałej kuchni roślinnej całego świata i... Polski.
Dorota Jaworska jest dziennikarką, autorką książki "A jak nie mięso, to co?" i bloga drogomaniak.com. Podczas podróży schodzi z utartych ścieżek, zagłębia się w miejsca oddalone od głównych atrakcji, rozmawia z mieszkającymi tam ludźmi i zagląda im do garnków.
Kolekcjonuje lokalne przepisy z różnych stron świata, a że od lat nie je produktów odzwierzęcych, gromadzi te, które powstają wyłącznie z roślinnych składników. Jej zbiory pokazują bogactwo bezmięsnych dań, jakie można znaleźć w każdym zakątku globu.
Zapraszamy na spotkanie poświecone nowej książce "Roślinne kuchnie świata" w dniu 11 czerwca o g. 18.00 @brackawarsaw
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #spotkanie #wege #kuchniaroślinna #roślinnekuchnieświata #przepis #gotowanie


Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Marchew 100g
  • Mąka pełnoziarnista 50g
  • Jajko 60g
  • Mozzarella light 50g
  • Brokuły 100g
  • Sól, pieprz, curry

Wykonanie:

  • Marchew ścieramy na tarce
  • Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
  • Podajemy z brokułami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Dzisiaj mam dla Was przepyszne śniadanie z kaszą kukurydzianą i arbuzem! Próbowaliście kiedyś? 😏

Składniki:

  • Kasza kukurydziana 50g
  • Arbuz 100g
  • Jogurt grecki 50g
  • Miód 5g
  • Płatki migdałów 10g

Wykonanie:

  • Kaszę gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy miód i mieszamy żeby była troszkę słodsza
  • Arbuza kroimy w kostkę
  • W szklance układamy: kaszę, arbuza, jogurt, płatki migdałów
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 337 kcal
  • 9g białko
  • 49g węglowodany
  • 11g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wege przepisy dla dzieci i dorosłych na obiad, kolację, śniadanie 18.06.2024 - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza