Atrakcji nie zabrakło, wystąpiły zespoły z Polski, Ukrainy, Litwy i Białorusi, m.in. Bojowyj Hopak z Lwowa, Gaziantep Vehbi Dincerler Fen Lisesi Folk Dance Grup z Turcji, Kapela Młodzieżowa z Lipnicy, Ukraińskie Wizerunki z Drohobycza, Mitra z Gdańska, Oberih, chór z Miastka oraz Oksana Terefenko, studenta Gdańska.
Na ukraińską Watrę przyjechali nie tylko bytowanie, było wielu turystów i ci, którzy Udorpie odwiedzają co roku, by wspólnie zasiąść przy ognisku. Nad nim wędziły się ryby, a Mirosław Schwab w kociołku przygotowywał tradycyjną kozacką potrawę - kulish. Na danie składa się słonina, mięso wieprzowe, kasza jaglana, cebula, marchew, czosnek i pietruszka. - To wszystko musi gotować się kilka godzin - mówi pan Miroslaw z Lwowa. Chętnych by skosztować potrawy nie brakowało. - Bardzo smaczne - mówi Katarzyna Mańska, która do Udorpia przyjechała z Gdańska.
Bawiący się mieli też okazję kupić tradycyjne ukraińskie koszule, ikony, czy też lalki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?