Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

6 maja otwarcie hoteli. Posiłki tylko na wynos lub dostarczane gościom do pokoi

Bogumiła Rzeczkowska
Bogumiła Rzeczkowska
Hotel Grand Lubicz Ustka
Hotel Grand Lubicz Ustka Fot. Krzysztof Piotrkowski
Od środy otwierają się hotele. Pierwsi, choć jeszcze nieliczni, goście zarezerwowali pokoje. I to koniec atrakcji. Reszta hotelowych rozrywek jest niedostępna. A restauracje, które miały obsługiwać hotelowych gości, zniknęły z rządowych wytycznych. Można tylko serwować na wynos lub z dostawą do pokoi.

- Już stoliki porozstawialiśmy. Byliśmy pewni, że w restauracjach obowiązuje odległość dwóch metrów. A tu nagle zmiana wytycznych – denerwuje się Mirosław Wawrowski, menadżer Doliny Charlotty.

W ubiegłym tygodniu premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji zapowiedział odmrożenie działalności hotelarskiej od 6 maja. Wówczas rozporządzenia rządu nie opublikowano jeszcze w Dzienniku Ustaw. Stało się to dopiero 2 maja. Ale hotelarze kierowali się wytycznymi dla swojej branży z 28 kwietnia, umieszczonymi na stronie rządowej gov.pl i z tym przewodnikiem w ręku z zapałem rozpoczęli przygotowania. Także te dotyczące sposobu karmienia gości.

Już mierzyli powierzchnię

Łukasz de Lubicz-Szeliski, prezes Uzdrowiska Ustka, w rozmowie z nami zauważył, że na konferencji premiera wprowadzono zamieszanie, bo w hotelach mogą być otwarte restauracje, ale wyłącznie dla zameldowanych gości. I tych wytycznych trzymała się cała hotelowa branża.

Teraz okazuje się, że jednak nie. Hotelarze mają wydawać posiłki wyłącznie na wynos lub dostarczać je gościom do pokoi. I to wynika z opublikowanego rozporządzenia dotyczącego kolejnego znoszenia pandemicznych nakazów i zakazów.

Według tegoż rozporządzenia usługi mają polegać na "przygotowywaniu i podawaniu żywności lub napojów na wynos lub ich przygotowywaniu i dostarczaniu do pokoi".

Podmianka wytycznych

Co więc stało się z rządowymi wytycznymi ustalonymi w porozumieniu z Głównym Inspektorem Sanitarnym? To ich wersja z końca kwietnia:

"Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z GIS, 28.04.2020 r."

Punkt 19. z działu Zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie brzmiał:

"Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek".

A to obecna wersja z tej samej strony internetowej "Wytycznych dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z GIS, 28.04.2020 r." Jak widać data się nie zmieniła, ale punkt 19. brzmi:

"Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów wyłącznie z jedzeniem na wynos".

Śniadanie do łóżka

- To zupełnie zmienia postać rzeczy, a podawanie posiłków do pokoju podwyższa koszty. Jesteśmy wściekli – oburza się Mirosław Wawrowski. - W restauracji ludzie mają gdzie posiedzieć, wypić kawę, czy piwo, porozmawiać, oczywiście z zachowaniem dystansu. Teraz okazuje się, że ludzie przyjeżdżają do więzienia. Basen zamknięty, spa zamknięte, fitness, puby i do tego zoo. Czy lepiej otworzyć galerie handlowe, czy zoo, gdzie jest powietrze i duża przestrzeń? Uważam, że zoo jest bardziej bezpieczne niż galerie. Zwierzęta też chcą jeść i chcą pracować na to jedzenie. Ludzie pytają nas o basen, spa i zoo. Po otwarciu hoteli nie mają do czego przyjeżdżać – podsumowuje Mirosław Wawrowski.

Według menadżera w ubiegłym roku o tej porze Charlotta była pełna gości. Obłożenie – 90-100 procent. Teraz zarezerwowane są trzy pokoje.

Zoabcz także: Tak wyglądało otwarcie Hotelu Grand Lubicz w Ustce (materiał archiwalny)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza