60 sekund biznesu: Żywność dobrej jakości musi kosztować

@BadowskiMaciejMaciej Badowski AIPZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Zdaniem ekspertów zdrowa żywność jest po prostu lepsza. Tendencje i mody żywieniowe pojawiają się i znikają, jednak od wielu lat da się zaobserwować rosnące zainteresowanie zdrową żywnością. Jej ceny nie należą do najniższych, dlatego pojawia się pytanie: czym kierują się konsumenci decydując się na jej zakup? Czy dominuje chęć zaimponowania sobie lub innym czy może jest to przejaw zdrowego rozsądku i dbałości o zdrowie.

Zdaniem większości z nas, ten rodzaj żywności jest po prostu lepszy. Walory smakowe oraz jakościowe zdają się być podstawowymi kryteriami wyboru tego typu żywności. Konsumenci często utożsamiają ze sobą lepszy smak i wysoką jakość produktów.

- Żywność dobrej jakości musi kosztować. Rzeczywiście jest tak, ze za ceną idzie jakość. Dlatego warto kupować ze świadomością, że to jest zdrowe, dobre i odżywcze, jeśli chodzi o witaminy, składniki mineralne, czy po prostu o moje zdrowie, bo na zdrowie pracujemy całe życie. Mimo, że dzisiaj, czy przez kolejne 5 lat będziemy spożywać żywność gorszej jakości, jesteśmy szczupli, wszystko jest ok, ale np. już w wieku 35 lat okazuje się, że pojawiają się problemy z żołądkiem, czy nawet nowotwory o których obecnie jest głośno. Dlatego miejmy świadomość od najmłodszych lat i ci którzy są już dorośli, niech zmienią coś w swoim życiu i zaczęli się nad tym zastanawiać- tłumaczy w rozmowie z AIP Anna Radowicka, dietetyk.

Badania potwierdzają, że cena nie jest czynnikiem determinującym zakup. Za produkty lepszej jakości klient jest w stanie zapłacić więcej. Można zakładać, że trend pokazujący zwiększone zainteresowanie zdrową żywnością to nie tymczasowa moda czy szpan, ale słuszny wybór świadomego konsumenta.

Konsument decydujący się na zakup zdrowych produktów wykazuje się świadomością i kompetencjami – zna je, planuje zakup konkretnego produktu, docenia jakość i smak nabywanych produktów, postrzegając je także jako dbałość o zdrowie najbliższych, zwłaszcza dzieci.

Powodzenie tego rodzaju żywności ma wiele pozytywnych efektów. Bez względu na motywację konsumentów, zjawisko to zdaje się być długotrwałą zmianą, która niesie pozytywne zarówno indywidualne, jak i rynkowe korzyści.

Materiał oryginalny: 60 sekund biznesu: Żywność dobrej jakości musi kosztować - Strefa Biznesu

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3