We wtorek, 3 maja, od godz. 15 do godz. 20 słupska ulica Wojska Polskiego będzie kolorowa i głośna. Nie zabraknie tam dobrej zabawy i smakołyków. Tego dnia na głównej ulicy miasta odbędzie się druga edycja SALWY, czyli Słupskiej Akcji Lokalnego Wystrzału Artystycznego.
- To jedyny w swoim rodzaju festiwal o charakterze jarmarcznego karnawału artystycznego - przekonują organizatorzy: Grupa Animacyjna Salvador, Słupski Ośrodek Kultury, Fundacja Indygo i Mak - rofon. Jak zapowiadają, wydarzenie swoimi korzeniami nawiązuje do staropolskiej tradycji zapustów, czyli czasu balów, maskarad, pochodów i zabaw, które jako pierwszy zorganizował w Warszawie Włoch o imieniu Salvador.
- W jeden dzień malowniczy, lecz na co dzień pusty deptak przy ul. Wojska Polskiego zapełni się warsztatowcami, animatorami, artystami, sprzedawcami wyrobów rękodzielniczych i spożywczych - namawiają organizatorzy. - Będzie można skorzystać z programu przygotowanego między innymi przez 16deko, Pracownię Ceramiczną, Teatr Tańca Enza, Witkacy Cacy Cacy, Teatr Lalki Tęcza, Muzeum Pomorza Środkowego i wiele innych. Deptak podzielony zostanie na trzy strefy - zasobów, akcji i reakcji, które płynnie będą się przenikać i zachęcać przechodniów do uczestnictwa w licznych atrakcjach. W czasie imprezy odbędzie się też pierwszy w Słupsku Festiwal Pizzy.
W trakcie pokazów restauratorzy prowadzący w mieście pizzerie odkryją przed gośćmi swoje unikatowe przepisy. - Niepowtarzalny smak soczystych pomidorów, wykwintne sery, aromatyczne zioła i szeroka gama różnorodnych dodatków zaspokoją podniebienia najwybredniejszych smakoszy - zapowiadają mistrzowie pizzy. Nie zabraknie konkursów, warsztatów kulinarnych dla najmłodszych i degustacji przepysznej pizzy wypiekanej w jedynym w Polsce, mobilnym piecu opalanym drewnem.
Swój udział w festiwalu potwierdziły słupskie pizzerie: Black Jack, Presto, El Diablo, Ferro Di Cavallo, San Marco, Pizza Pazza, Poranek. Przypomnijmy, że to właśnie w Poranku, prowadzonym dziś przez PSS Społem, 41 lat temu otwarto pierwszą w Polsce pizzerię. Pizzę do Słupska sprowadził dyrektor słupskiej gastronomii Tadeusz Szołdra, który w połowie lat 70. był w Mediolanie na targach kulinarnych. Tam posmakował włoskiego specjału i postanowił odtworzyć recepturę tutaj. Na wtorkowej imprezie artystyczno-kulinarnej nie może oczywiście zabraknąć muzyki. Zagrają następujące zespoły: MOA, Eric Shoves Them In His Pockets i Jerz Igor wraz z całą orkiestrą.
Zobacz zdjęcia z pierwszej edycji SALWY
Zobacz także inne artykuły:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?