Jak mówi profesor Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pierwszą i najważniejszą przyczyna jest ubiegłoroczna susza. Zbiory warzyw były dużo mniejsze - według szacunków GUS o 10 proc. Poza tym w minionym roku zmniejszył się areał upraw warzyw gruntowych. A ponieważ nieurodzaj, jeśli chodzi o warzywa, miał miejsce również w wielu krajach Europy Zachodniej i warzywa były tam drogie, nasz eksport wzrósł ze względu na korzystne ceny.
- A teraz dochodzą jeszcze koszty przechowania warzyw - zauważa Krystyna Świetlik.
Na pewno w najbliższym czasie warzywa tanie nie będą. Ale według szacunków przedstawicielki IERiGŻ w przyszłym roku ceny warzyw z pewnością będą niższe. Rolnicy zachęceni wysokimi cenami warzyw z pewnością zwiększą powierzchnię ich upraw. Poza tym należy przypuszczać, że warunki klimatyczne będą lepsze niż przed rokiem.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?