Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Atuty baru Poranek to smak, cena i pizza

Monika Zacharzewska
Przy Poranku działa najstarsza polska pizzeria.
Przy Poranku działa najstarsza polska pizzeria. Łukasz Capar
Słupski kultowy bar mleczny Poranek ma szansę zostać jednym z najpopularniejszych barów powiatu słupskiego w plebiscycie Smaki Pomorza.

Tradycja baru mlecznego Poranek sięga roku 1968. To wówczas przy ul. Wojska Polskiego 47 Zakłady Gastronomiczne uruchomiły lokal z szybkim i tanim jedzeniem. Od 1984 roku Porankiem administruje PSS Społem.

Każdego dnia w Poranku stołuje się 500-600 osób. Atutem baru mlecznego, który siedem dni w tygodniu serwuje nie tylko tradycyjne mleczne dania, są niskie ceny oraz szybka i miła obsługa.

To właśnie przy barze Poranek ponad 40 lat temu, w marcu 1974 roku powstała pierwsza polska pizzeria. Inicjatorem jej powstania był dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS Społem Tadeusz Szołdra. Pomysł przywiózł z podróży do Włoch.

Wypiekany na miejscu placek z pieczarkami lub kiełbasą powstaje na podstawie niezmienianej od samego początku receptury. I można go zjeść na miejscu w niewielkim, za to dość oryginalnym lokalu, który również zachował swój pierwotny styl i wystrój.

Pizzeria przy Poranku cieszy się niesłabnącą popularnością wśród słupszczan i gości. Codziennie w porankowym piecu wypiekanych jest i sprzedawanych od 500 do 800 placków. Bar Poranek czynny jest codziennie, pizzeria zaś od poniedziałku do soboty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza