Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
913 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Wędzona ryba nad polskim morzem to przysmak dla zamożnych? Ceny zaskakują
Być nad morzem i nie zjeść ryby? Dla wielu to obowiązkowy punkt wakacyjnej wycieczki. Tymczasem ceny wędzonych ryb mogą zniechęcać lub sprawią, że kupimy mniej...
Fendt, John Deree, Valtra na dobę, tydzień, miesiąc. Ile kosztuje ciągnik na wynajem?
Stary ciągnik nie wystarcza, na nowy brakuje budżetu albo nie opłaci się na mniejszy areał, to może wynajem? Traktor rolniczy z operatorem albo sam ciągnik...
Robisz w domu przetwory? Być może popełniasz jeden z kardynalnych błędów!
Dlaczego przetwory w słoikach popsuły się? Najczęściej popełniane błędy to z pozoru błahe czynności. Ogórki konserwowe i kiszone, przeciery pomidorowe, buraczki...
Chcesz wypełnić wniosek o dopłaty w weekend? Mamy dobrą i złą wiadomość
Rolnicy, którzy wypełnienie i wysłanie wniosków planują w najbliższy weekend 17-18 czerwca 2023, mogą liczyć na pomoc pracowników Agencji Restrukturyzacji i...
Niedoceniany owoc z babcinego ogrodu wraca do łask. Koi nerwy, jest łatwy w uprawie
U babci na wsi między porzeczkami rósł podobny krzew, ale o większych owocach z włoskami. To agrest, który powoli wraca do łask i ponownie pojawia się w...
Czy to się opłaca? Dżem truskawkowy domowej roboty. Liczymy koszty przetworów
Sezon na domowe przetwory rozpoczął się na dobre. Postanowiliśmy policzyć, czy opłaca się robić domowy dżem truskawkowy przy aktualnych cenach. Cukier od...
Rośnie deficyt wody w glebie. Susza już w 14 województwach. Co dalej?
W połowie czerwca do wielu pomijanych dotąd miejsc nareszcie dotarł deszcz. Niewielki, ale zawsze. W prognozie pogody na kolejne dni pojawiają się kolejne opady...
Uwaga rolniku! Zmienią się wytyczne dla pracy w gospodarstwie
Zmiany w rolnictwie w ostatnich latach są ogromne. Maszyny polowe naszpikowane najnowszymi technologiami nijak mają się do prostych urządzeń, które pomagały w...
Ostatni porządny deszcz? W marcu – mówi rolnik. Czas szacować suszowe straty?
Trawa uschła, ozime jakoś wygląda, jare stanęło i żółknie. Straty w 50 proc. w zależności od uprawy, relacjonuje stan pól rolnik z województwa...
Idziesz na procesję Bożego Ciała? Oto dlaczego obrywamy gałązki brzozy z ołtarza
Gdy tylko czoło procesji Bożego Ciała odejdzie od jednego z czterech ołtarzy, mieszkańcy obrywają brzozowe drzewka, które jeszcze przed chwilą były dekoracją....