Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1427 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Czekoladowe kulki mocy z płatkami owsianymi. Możesz je podjadać bez poczucia winy
Kulki mocy na bazie gorzkiego kakao i płatków owsianych to fit przekąska dodająca energii. Świetnie smakuje jako małe co nieco na szkolnej przerwie między...
HIT DNIANie wiesz, co zrobić na tani obiad? Ugotuj gulasz z żołądków. Smakuje jak u babci
Prosty w wykonaniu gulasz z żołądków to doskonałe rozwiązanie na smakowity obiad, gdy chcesz podać danie na każdą kieszeń. To danie z podrobów doceniały mamy i...
Ruszył festiwal najlepszego jedzenia. Poznaj ofertę Restaurant Week 2024 na jesień
Jesienna odsłona festiwalu Restaurant Week 2024 już trwa. Tym razem hasłem przewodnim ucztowania jest zdanie „Bądź foodie!”. W tej odsłonie goście będą mogli...
O TYM SIĘ MÓWITrwa festiwal śniadań BreakfastWeek. Zobacz, jak i gdzie zjeść posiłek na mieście
Kolejna edycja BreakfastWeek 2024 rozpoczęła się 8 października i potrwa do 17 listopada. Jeśli chcesz zjeść niecodzienne propozycje menu, przełamać poranną...
Jak jeść kaki? Ten owoc daje wiele możliwości
Owoc kaki, określany również jako persymona, jest oryginalnym przysmakiem w sezonie jesienno-zimowym. Wyróżnia się intensywnym żółtym kolorem przechodzącym w...
Najlepszy jabłecznik z budyniem do kawy. Dokładka gwarantowana
Prosty jabłecznik z budyniem to jeden z tych deserów, które kojarzą się z przytulnym domem, dzieciństwem i kuchnią mamy. Maślane kruche ciasto rozpływa się w...
Najprostsza szarlotka bezglutenowa. Zrobisz ją ze zmielonych migdałów
Pyszna szarlotka bezglutenowa to propozycja nie tylko dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Drobna mąka migdałowa, jest źródłem białka, zdrowych...
Pieczona owsianka à la szarlotka. Takie śniadanie to sama przyjemność
Pieczona owsianka to przysmak, który warto zrobić na śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Zestawienie chrupiących jabłek, orzechów i płatków owsianych pozwoli ci...
Sycąca owsianka z gruszką i orzechami. Idealna dla fanów jesiennych przysmaków
Domowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami to propozycja na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie lub deser. Dzięki temu przepisowi odkryjesz, że...
Biorę dynię, dodaję pomarańczę i robię dżem. Takiego przysmaku mogłeś nie jeść
Domowy dżem z dyni to wyjątkowy przysmak na jesienny podwieczorek. Można zrobić go w większej ilości na zimę. Dzięki temu w spiżarni zawsze będzie czekać porcja...