Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Azjatyckie warsztaty kulinarne w firmie Perla Polska [zdjęcia]

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Znany szef kuchni, podróżnik i miłośnik kuchni azjatyckiej Tomasz Królikowski poprowadził warsztaty kulinarne dla Działu Rozwoju Nowych Produktów w Perla Polska z podsłupskiego Głobina.

Tomasz Królikowski na co dzień prowadzi live cooking w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na zaproszenie firmy Perla Polska z podsłupskiego Głobina poprowadził całodzienny warsztat kulinarny dla Działu Rozwoju Nowych Produktów Perla.

- Moja praca polega na inspirowaniu do działania i podnoszeniu standardów w gastronomii i produkcji dań gotowych. Cieszę się, że mogłem zagościć w kuchni testowej zespołu technologów Perla i przy pomocy produktów marki Lee Kum Kee przygotować kilka nowych propozycji. Praca na taki wysokim poziomie była dodatków przyjemna z powodu jakości surowców używanych przy produkcji w Perla – powiedział po warsztatach Tomasz Królikowski.

W trakcie pobytu w Perla Polska Tomasz Królikowski razem z członkiniami Działu Rozwoju Nowych Produktów wzięli na warsztat dania kuchni azjatyckiej, a głównie smaki Indii i Indochin. Przez cały dzień eksperymentowali ze składnikami i przyprawami, szukając nowych inspiracji i aranżacji dani, które w Polsce cieszą się już uznaniem smakoszy. Badano także bardziej tajemnicze obszary kuchni azjatyckiej, a efektem tej podróży były propozycje potraw, które w Polsce są mało znane.

- To była przyjemność móc pracować z Tomkiem. Ma ogromną wiedzę i doświadczenie. Widać też, że po prostu kocha kuchnię Azji – mówi Marzena Kaczor, technolog z Działu Rozwoju Nowych Produktów w Perla Polska. – Poza tym jest niezwykle pozytywnym człowiekiem, który z chęcią dzieli się wiedzą – dodaje Marzena Kaczor.

Tomasz Królikowski - z kulinariami związany jest od ponad 20 lat. Przygodę z gotowaniem zaczął w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce – Villa Toscania w Wielkopolsce, szkoląc się wcześniej pod czujnym okiem włoskich kucharzy w Mediolanie. Następnie pracował na Wyspach Brytyjskich, m.in. w londyńskim City oraz na West End – Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz dla British Library – gdzie był szefem kuchni.

Po powrocie do Polski w 2013 objął stanowisko Chefa w Bistro Słony serwującym kuchnię tradycyjną w nowoczesnym, europejskim wydaniu. W 2016 koordynował otwarcie rodzinnej restauracji Kuchnia Otwarta w Royal Wilanów. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne ucząc od podstaw teorii i praktyki. Na co dzień współpracuje z programem TVP2 w Pytanie na Śniadanie oraz firmą Lee Kum Kee, producentem autentycznych sosów.

Perla Polska to europejski potentat w produkcji przekąsek antipasti, które można znaleźć w sklepach niemal wszystkich sieci handlowych w Polsce. 80 procent produkcji Perla Polska trafia na eksport - produkty trafiają do ponad 25 tys. sklepów w całej Europie. Firma ma swoją siedzibę w podsłupskim Głobinie i tu prowadzi produkcję. Wiosną br Perla Polska rozpoczęła budowę nowego zakładu w Słupsku. Będzie miał powierzchnię 28 tysięcy metrów kwadratowych. Ma w nim pracować tysiąc osób.

Zobacz także: Gigantyczne dynie u rolnika pod Bytowem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza