Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz z kożuchem pleśni – wyniki kontroli lokali w Ustce i Łebie

Monika Zacharzewska [email protected]
Barszcz z kożuchem pleśni – wyniki kontroli lokali w Ustce i Łebie
Barszcz z kożuchem pleśni – wyniki kontroli lokali w Ustce i Łebie sxc.hu
Pracownicy Inspekcji Handlowej w Gdańsku w wakacje przeprowadzili 36 kontroli restauracji, barów mlecznych, pubów oraz punktów sprzedaży sezonowej, m.in. w Łebie oraz Ustce. Aż w 24 lokalach odnotowali nieprawidłowości.

Głównie to niedomierzanie zakupionego alkoholu, nieprawidłowe naliczanie należności za potrawy gastronomiczne. W sześciu placówkach stwierdzono używanie do produkcji wyrobów kulinarnych przeterminowanych produktów.

W siedmiu lokalach podmieniano asortyment, np. tańszą rybę limandę żółtopłetwą oferowano jako znacznie droższą solę lub sprzedawano użyty do kanapek ser sałatkowo--kanapkowy Tolonis zamiast sera Feta, bądź podawano nektar zamiast soków.

W ośmiu niewłaściwie przechowywano produkty, np. razem ryby, lody, mięso surowe oraz gotowe wyroby, jak kotlety, bigos, pierogi, zupy lub przechowywano je w uszkodzonych opakowaniach. Raz inspektorzy natknęli się na barszcz z kożuchem pleśni.

W sumie nałożyli 14 mandatów na ponad 4 tys. zł, skierowali 7 wniosków o ukaranie do sądów rejonowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza