Głównie to niedomierzanie zakupionego alkoholu, nieprawidłowe naliczanie należności za potrawy gastronomiczne. W sześciu placówkach stwierdzono używanie do produkcji wyrobów kulinarnych przeterminowanych produktów.
W siedmiu lokalach podmieniano asortyment, np. tańszą rybę limandę żółtopłetwą oferowano jako znacznie droższą solę lub sprzedawano użyty do kanapek ser sałatkowo--kanapkowy Tolonis zamiast sera Feta, bądź podawano nektar zamiast soków.
W ośmiu niewłaściwie przechowywano produkty, np. razem ryby, lody, mięso surowe oraz gotowe wyroby, jak kotlety, bigos, pierogi, zupy lub przechowywano je w uszkodzonych opakowaniach. Raz inspektorzy natknęli się na barszcz z kożuchem pleśni.
W sumie nałożyli 14 mandatów na ponad 4 tys. zł, skierowali 7 wniosków o ukaranie do sądów rejonowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?