Biała kiełbasa pieczona z gruszkami i pieczarkami. Pomysłowy sposób na białą kiełbasę z piekarnika. Pyszne danie, nie tylko na święta

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Pieczona biała kiełbasa to świetny wybór nie tylko na święta
Pieczona biała kiełbasa to świetny wybór nie tylko na święta Najlepsze w kuchni
Biała kiełbasa z piekarnika to pomysł na wyborne, świąteczne danie lub niedzielny obiad. To pomysłowe danie jest bardzo łatwe do przygotowania, ale smakuje wyśmienicie. Dodatek gruszek oraz pieczarek sprawia, że prosta potrawa zyskuje bardziej wykwintne oblicze.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na przepyszną białą kiełbasę, pieczoną z gruszkami i pieczarkami. Choć biała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi oraz żurkiem, to polecam ją również na inne okazje. Doskonale smakuje upieczona z gruszkami i pieczarkami. Dzięki tym dodatkom jest bardziej odświętna, więc można ją podać np. na niedzielny obiad. Parzenie białej kiełbasy może sprawiać niektórym nieco trudności, ale w tym przepisie nie trzeba tego robić. Wystarczy ułożyć mięso w brytfance, dodać pozostałe składniki, a reszta tak naprawdę robi się sama. Wypróbuj nasz przepis na białą kiełbasę i zachwyć rodzinę tym pomysłowym daniem.

Biała kiełbasa pieczona – przepis z gruszkami i pieczarkami

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

reklama

Składniki:

  • 2 białe surowe kiełbasy,
  • 1 twarda gruszka,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 50 ml śmietanki UHT Łaciata 36%,
  • łyżka majonezu,
  • po szczypcie gruboziarnistej soli, pieprzu i chili,
  • olej.

Biała kiełbasa z piekarnika – jak ją przygotować?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. Cebulę pokroiłam w pióra.
  3. Gruszkę pokroiłam na ćwiartki.
  4. Pieczarki pokroiłam na mniejsze kawałki.
  5. Brytfankę wysmarowałam olejem, a na dnie umieściłam pokrojoną cebulę.
  6. Na cebuli ułożyłam białą kiełbasy.
  7. Między kiełbasami ułożyłam gruszki i całe ząbki czosnku bez obierania.
  8. Na wierzchu położyłam pieczarki.
  9. Całość posypałam solą, pieprzem i chili.
  10. Wstawiłam brytfankę do piekarnika i piekłam kiełbasę 30 minut.
  11. Przygotowałam szybki sos ze śmietany i majonezu, które wymieszałam.
  12. Wyjęłam z brytfanki kiełbasę, czosnek i gruszki. Na cebulę i pieczarki wylałam sos i wymieszałam.
  13. Sos wylałam na spód półmiska, a na nim ułożyłam kiełbasę z gruszkami.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza