Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie na gotowo. Zobacz gdzie zamówić potrawy

Natalia Kwapisz-Daszczyńska
W słupskiej pierogarni praca przed świętami wre.
W słupskiej pierogarni praca przed świętami wre. Fot. Łukasz Capar
Przeraża cię wizja przygotowania 12 potraw na świąteczny stół. To już ostatni dzwonek, by złożyć zamówienie w słupskich garmażerkach. Sprawdź, gdzie i za ile można zamówić potrawy.

Przykładowe ceny w słupskich garmażerkach

Przykładowe ceny w słupskich garmażerkach

- pierogi z kapustą i grzybami 15-16 zł/kg
- barszcz czerwony 8 zł/litr
- śledź w śmietanie 7 zł/100 gr
- karp w galarecie 8,50 zł/100 gr
- dorsz po grecku od 6 do 9 zł/100 gr
- pieczona karkówka 30-37 zł/kg
- pasztet z dzika 2,30 zł/100 gr
- babka 1,85 zł/100 gr
- makowiec 1,95 zł/100 gr

W pierogarni Leniwa w Słupsku zamówienia na tzw. leniwe święta przyjmowane są już od kilku tygodni.

- Z roku na rok coraz więcej ludzi decyduje się zamówić u nas coś gotowego - tłumaczy Jolanta Rozkosz, właścicielka pierogarni. - Ludzie są dziś bardzo zapracowani, a jak wiadomo na święta trzeba przygotować sporo potraw. Pewnie dlatego tak dużo osób decyduje się zamówić przynajmniej niektóre z nich, by sprostać wymaganiom tradycji z jednej strony i pogodzić wszystkie obowiązki z drugiej - dodaje Rozkosz.

Najchętniej, zgodnie z tradycją, zamawiamy pierogi z kapustą i grzybami (z suszonych prawdziwków i pieczarek), ale tegorocznym hitem są pierogi z makiem przyrządzane na słodko. Pierwsze w cenie 16 zł, drugie18 zł za kilogram.

Oprócz pierogów można również zdecydować się na gotową rybę. Do wyboru np. dorsz po grecku lub pstrąg w galarecie w cenie od 5 do 6 zł za 100 gram.

Można także złożyć zamówienie na pieczone mięso. Dużą popularnością cieszy się schab nadziewany, wedle życzenia, pieczarkami, morelą, śliwką lub żurawiną. Cena 58 zł za kilogram. Tyle samo zapłacimy za roladę boczkową a'la kaczka. Barszcz czerwony z naturalnych buraków to wydatek rzędu 8 zł za litr.

- To już ostatni gwizdek, by złożyć zamówienie. Zostało raptem kilka dni, bo piątek to ostatni dzień odbierania złożonych zamówień. Trzeba więc się pospieszyć - tłumaczy Jolanta Rozkosz.

Z kolei w garmażerii restauracji Metro w Słupsku zamówienia będą przyjmowane do środy. Gotowe potrawy będzie można odebrać w piątek do godz. 17 oraz w sobotę (Wigilia) do godz. 14.

W restauracji Metro na świąteczne stoły klienci zamawiają przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami w cenie 1,60 zł, paszteciki z tym samym farszem w cenie 1,75 zł i uszka w cenie 3 zł (ceny za 100 gram). Z mięs popularna jest galantyna z kurczaka po 3,50 zł lub pieczona karkówka po 3,70 zł. Jeśli natomiast chodzi o ryby, to do wyboru mamy np. śledzia w śmietanie po 7 zł albo roladki z pstrąga w cenie 8,50 zł. Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba w galarecie kosztuje 8,50 zł, natomiast po żydowsku 9 zł. Dla smakoszy restauracja poleca pasztet z dzika w cenie 2,30 zł. Wszystkie ceny za 100 gram. A na deser pyszne babki po 1,85 zł za 100 gram, keks w tej samej cenie, piernik po 1,90 zł i makowiec po 1,95 zł.

W przygotowaniu świąt na ostatnią chwilę pomoże też Gastronomia Słupska Bożena Hołowienko. Tu za pierogi z kapustą i grzybami zapłacimy 15 zł, a za uszka z grzybami 29 zł za kilogram. Porcja pstrąga w galarecie to wydatek rzędu 7 zł, a za 100 gram dorsza po grecku zapłacimy 9 zł. Wykwintne mięsiwa, np. pieczona karkówka lub schab ze śliwką wyceniono na 30 zł, a świąteczny pasztet na 29 zł za kilogram. Ostatnie zamówienia przyjmowane są do czwartku, odbiór produktów najpóźniej w piątek. Zamówienia można na przykład składać w internacie szkół medycznych oraz w Hali Targowej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza