Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Catering w firmach nie tylko od święta

Anna Piwowarska [email protected]
Catering w firmach nie tylko od świętaSmaczne potrawy to jedna z podstaw cateringu. Na zdjęciu: szef kuchni Gastronomii Słupskiej pan Przemek i pani Bożena.
Catering w firmach nie tylko od świętaSmaczne potrawy to jedna z podstaw cateringu. Na zdjęciu: szef kuchni Gastronomii Słupskiej pan Przemek i pani Bożena. Łukasz Capar
Imprezy w firmach nie ograniczają się tylko do Wigilii. Organizowane są też spotkania pracownicze, prezentacje dla klientów czy otwarcia nowych działów. Kulinarną obsługą zajmują się firmy cateringowe.Oferta cateringowa dla firm w Słupsku i okolicach jest różnorodna. Pracodawcy, planując imprezę okolicznościową, mogą wybierać pomiędzy prostymi przekąskami i kilkudaniowym ciepłym posiłkiem; tradycyjnym obiadem przy suto zastawionym stole i skromniejszą zabawą przy grillu z butelką piwa w ręce.

Szeroka gama oferowanych usług powoduje, że same firmy cateringowe radzą sobie nieźle. Chociaż właściwie przez cały rok klientów nie brakuje, to właściciele tych firm przyznają, że są miesiące newralgiczne, kiedy popyt na ich usługi jest wyjątkowo duży. Tym najgorętszym okresem są oczywiście okolice Bożego Narodzenia. Wtedy do firm napływają zamówienia na organizację zakładowych spotkań wigilijnych.

– Wigilie zakładowe bez wątpienia królują wśród firmowych zabaw okolicznościowych. Standardowo przygotowujemy wtedy barszcz, bigos czy pierogi – mówi Bożena Hołowienko, właścicielka Gastronomii Słupskiej, która od wielu lat zajmuje się cateringiem.

Ponadto w okresie zimowym wzrasta zapotrzebowanie na posiłki regeneracyjne. Tradycyjnie utarło się, że jest to zupa, jednak w rzeczywistości i tutaj wybór jest szeroki.

Bożena Hołowienko: – W naszej ofercie są również posiłki regeneracyjne. Pracownikom fizycznym przydaje się taka zupa z wkładką, o dużej zawartości energetycznej, żeby mogli bezpiecznie pracować. Zresztą nie tylko zupa. Niektórzy decydują się na posiłki dwudaniowe, inni na samo drugie danie. Oczywiście oferta firm cateringowych nie ogranicza się do miesięcy zimowych.

– Przez cały rok pomagamy w organizacji oficjalnych otwarć nowych działów i filii, spotkaniach z okazji wizytacji dyrekcji, a nawet przygotowaniu pikników rodzinnych – mówi Marcin Sucholas z Riwiera Catering ze Słupska.

W przypadku imprez okolicznościowych w firmach zarówno menu, jak i cena zależy od oczekiwań klienta. W zależności od okazji, klienci zamawiają tylko kawę, herbatę i ciasta albo wręcz przeciwnie – kilkudaniowy obiad. Od rodzaju wybranej oferty zależy też cena. Obiad można zorganizować już od kilku-kilkunastu złotych od osoby. Górnej granicy w zasadzie nie ma.

– Proponowane menu dopasowujemy do organizatora imprezy i budżetu, jaki jest skłonny przeznaczyć na imprezę – mówi Marcin Sucholas.
Chociaż zapotrzebowanie na oferty cateringowe w regionie jest, Bożena Hołowienko podkreśla, że w tej branży nie zawsze jest łatwo. Walcząc o klienta z konkurencją, trzeba zadbać o atrakcyjne oferty i niskie ceny. Jednak z prowadzeniem usług cateringowych wiążą się duże koszty.

– Po pierwsze, trzeba kupić produkty, które następnie przygotowuje zatrudniony kucharz. Zarówno jemu, jak i innym pracownikom trzeba wypłacić pensję. Do tego dochodzą koszty naczyń jednorazowych, termosów termoizolacyjnych, transportu czy środków czystości. No i oczywiście jeszcze podatki – mówi właścicielka Gastronomii Słupskiej.

Właśnie dlatego wiele firm cateringowych musi balansować między realnymi wyliczeniami kosztów swojej działalności a oczekiwaniami klientów, którzy spodziewają się po nich zorganizowania atrakcyjnej zabawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza