Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cenna dla zdrowia żurawina

SN
Żurawina, kuzynka czarnej jagody, walczy z chorobami.

Każdy, komu zależynna zdrowiu, powinien spojrzeć łaskawszym okiem na żurawinę. Ostatnio pojawiło się kilka prac naukowych, których autorzy dowodzą, że owoce tej niewielkiej rośliny zawierają olbrzymie ilości cennych składników odżywczych. Regularna konsumpcja żurawin ma podobno nawet chronić przed niektórymi nowotworami, a przede wszystkim wzmacniać układ
krążenia.

Żurawina należy do rodziny borówek. Jest bliską kuzynką czarnej jagody. W Polsce najpopularniejsza jest żurawina błotna. Coraz większym powodzeniem cieszy się też uprawny gatunek - żurawina wielkoowocowa. Jej walory odżywcze znamy dość dobrze dzięki analizom biochemicznym. Najwięcej takich badań wykonuje się w USA, gdzie żurawina jest masowo konsumowana. Jej soczyste, czerwone owoce są zachwalane jako "bomby witaminowe" wzbogacone pokaźną ilością kwasów organicznych i fenoli. Te związki chronią nasze komórki przed przedwczesną degeneracją - przedłużają nam życie.
Żurawina działa korzystnie na układ moczowy. Zmniejsza ryzyko jego infekcji. Właściwie to nic nowego. Wszak już nasze prababki zalecały popijanie herbatek z żurawiny. Uczeni wyjaśnili, skąd to korzystne działanie. Związki obecne w żurawinie blokują aktywność bakterii coli, które są przyczyną ponad 80 proc. infekcji dróg moczowych.

Więcej w papierowym, weekendowym wydaniu Głosu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza