Sezon na grzyby trwa nie tylko w lesie, ale na targowiskach. Udaliśmy się na taargowisko w okolicy ul. Wolności w Słupsku by sprawdzić ceny grzybów.
Zobaczcie ile kosztują rydze, prawdziwki, podgrzybki, kanie czy rydze klikając w galerię:
Jak szybko należy przygotować grzyby?
Grzyby należy zjeść lub przygotować do przechowania najpóźniej w ciągu jednej doby od zebrania. Trzymane poza lodówką - szybko się zepsują. Resztek grzybowych potraw nie należy przechowywać zbyt długo. Jedzenia zawierającego grzyby nie należy wielokrotnie podgrzewać. Pamiętajmy, by nie podawać grzybów dzieciom poniżej 6 roku życia.
Zawsze sprawdzajcie grzyby!
Udając się na grzybobranie lub zakupu należy zachować ostrożność i nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. Wiele spośród śmiertelnie trujących okazów jest niezwykle podobnych do tych jadalnych. Które grzyby najłatwiej jest pomylić?
- trującego muchomora zielonawego, jadowitego lub plamistego z jadalną czubajką kanią,
- trującą piestrzenicę kasztanowatą ze smardzem,
- trującego zasłonaka rudego z rydzem.
ZOBACZ TAKŻE: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Jakie właściwości zdrowotne mają grzyby?
Grzyby to nie tylko cenny i smaczny składnik dań. Nawet te uważane za całkiem zwyczajny produkt spożywczy wykazują korzystne działanie na organizm, m.in.:
- obniżają ciśnienie krwi,
- zmniejszają poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
- redukują zagrożenie rozwojem miażdżycy i cukrzycy, a także wspomagają ich leczenie,
- wspomagają korzystną mikroflorę jelitową, która kształtuje w organizmie odporność i metabolizm.
Grzyby mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyrakowe, związane m.in. z wysoką zawartością błonnika, selenu, witaminy D i innych, często niepoznanych w pełni substancji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?