Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny grzybów na targowisku w Słupsku. Sprawdź ile kosztują rydze, prawdziwki, kanie

Łukasz Capar
Łukasz Capar
Sprawdź ceny grzybów z targowiska w Słupsku na kolejnych zdjęciach!
Sprawdź ceny grzybów z targowiska w Słupsku na kolejnych zdjęciach! Łukasz Capar
Lubicie grzybów, ale nie lubicie chodzić po lesie w ich poszukiwaniu? Sprawdziliśmy dla Was ceny grzybów na słupskim targowisku. Sprawdźcie ile kosztują rydze, kurki, kanie czy podgrzybki.

Sezon na grzyby trwa nie tylko w lesie, ale na targowiskach. Udaliśmy się na taargowisko w okolicy ul. Wolności w Słupsku by sprawdzić ceny grzybów.

Zobaczcie ile kosztują rydze, prawdziwki, podgrzybki, kanie czy rydze klikając w galerię:

Sprawdź ceny grzybów z targowiska w Słupsku na kolejnych zdjęciach!

Ceny grzybów na targowisku w Słupsku. Sprawdź ile kosztują r...

Jak szybko należy przygotować grzyby?

Grzyby należy zjeść lub przygotować do przechowania najpóźniej w ciągu jednej doby od zebrania. Trzymane poza lodówką - szybko się zepsują. Resztek grzybowych potraw nie należy przechowywać zbyt długo. Jedzenia zawierającego grzyby nie należy wielokrotnie podgrzewać. Pamiętajmy, by nie podawać grzybów dzieciom poniżej 6 roku życia.

Zawsze sprawdzajcie grzyby!

Udając się na grzybobranie lub zakupu należy zachować ostrożność i nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. Wiele spośród śmiertelnie trujących okazów jest niezwykle podobnych do tych jadalnych. Które grzyby najłatwiej jest pomylić?

  • trującego muchomora zielonawego, jadowitego lub plamistego z jadalną czubajką kanią,
  • trującą piestrzenicę kasztanowatą ze smardzem,
  • trującego zasłonaka rudego z rydzem.

ZOBACZ TAKŻE: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Jakie właściwości zdrowotne mają grzyby?

Grzyby to nie tylko cenny i smaczny składnik dań. Nawet te uważane za całkiem zwyczajny produkt spożywczy wykazują korzystne działanie na organizm, m.in.:

  • obniżają ciśnienie krwi,
  • zmniejszają poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
  • redukują zagrożenie rozwojem miażdżycy i cukrzycy, a także wspomagają ich leczenie,
  • wspomagają korzystną mikroflorę jelitową, która kształtuje w organizmie odporność i metabolizm.

Grzyby mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyrakowe, związane m.in. z wysoką zawartością błonnika, selenu, witaminy D i innych, często niepoznanych w pełni substancji.

Zdjęcia otrzymaliśmy na naszym profilu FB od internautów. Piękne okazy!

Grzybobranie 2021. Wysyp w podsłupskich lasach [ZDJĘCIA INTERNAUTÓW]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza