Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chili con carne - jak zrobić i z czym podawać? Przepis na jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej

red
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Bazuje na niewielkiej ilości, łatwo dostępnych składników w polskich sklepach. Dlatego łatwo można je przygotować również samodzielnie we własnej kuchni. Jak zrobić chili con carne samemu? Zobaczcie najlepsze przepisy.

Chili con carne - skladniki

Tradycyjne Chili con carne składa się z wołowego mięsa, fasoli, kukurydzy, czosnku, cebuli, papryki oraz pomidorów. Oprócz podstawowych składników potrzebny będzie także olej do smażenia oraz przyprawy - bazylia, oregano, sól oraz pieprz, papryczki chili. Nie zaszkodzi również mielona, suszona papryka.

Jak zrobić chili con carne?

Aby przygotować chili con carne należy zacząć od umycia i obrania składników. Warto zadbać o dobrej jakości mięso, ze sprawdzonego źródła. Warzywa takie jak papryka czy cebula należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju lub klarowanym maśle. Następnie na patelnię wyłożyć zmielone mięso wołowe lub wołowo - wieprzowe, wszystko razem wymieszać i wysmażyć przez około kwadrans. Teraz kolej na resztę składników: pomidory (najlepiej sparzone, obrane ze skórki), kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wszystko razem powinno dusić się kolejne pół godziny aż zredukuje się płyn a potrawa zagęści.

Chili con carne - jak zrobić i z czym podawać? Przepis na jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej

Z czym podawać chili con carne?

Tradycyjne chili con carne podawane powinno być z nachosami. Jednak istnieje wiele wariacji na ten temat i tak naprawdę z czym zjemy chili con carne zależy jedynie od naszej fantazji. A jak wiadomo, w kuchni należy eksperymentować.

Chili con carne można podawać z:

  • Nachos
  • Pieczone ziemniaki
  • Kasza gryczana
  • Kasza jęczmienna
  • Kasza jaglana
  • Ryż
  • Makaron

Chili con carne. Dlaczego warto umieścić w swoim menu?

Papryka, zwłaszcza jej pikantna odmiana posiada wiele witamin i składników mineralnych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Są to między innymi:

  1. witamina A,
  2. witamina B6,
  3. żelazo,
  4. magnez,
  5. potas,
  6. mangan

Papryczki chili zawierają substancję zwaną kapsaicyną, odpowiedzialną za ostry smak papryczek. Substancja ta cechuje się właściwościami wspomagającymi spalanie tłuszczu. Chili wspomaga więc odchudzanie. Warto pamiętać również o tym, że papryczki są niskokaloryczne i stanowią źródło błonnika.

Chili con carne - najlepsze przepisy

Chili con carne z ryżem. Składniki:

  1. 250 g mielonej wołowiny,
  2. 3 pomidory,
  3. czerwona fasola z puszki,
  4. 1 czerwona papryka,
  5. 1 papryczka chilli,
  6. 1/2 łyżeczki przyprawy kmin rzymski,
  7. 1 cebula,
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek,
  9. 1/2 łyżeczki kolendry,
  10. 1/2 szklanki bulionu wołowego,
  11. 1 ząbek czosnku,
  12. sól i pieprz do smaku,
  13. ryż

Do zeszklonej na tłuszczu cebuli dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili. Po około kwadransie dodajemy resztę składników: fasolę, pomidory, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko razem dusimy prze około 40 minut często mieszając aby uniknąć przypalenia.

Chili con carne. Zupa. Składniki:

  1. 500 g mielonej wołowiny,
  2. 1 duża papryka,
  3. 1 puszka czerwonej fasoli,
  4. 1 puszka kukurydzy,
  5. 1 duża cebula,
  6. 2 ząbki czosnku,
  7. 1 i 1/2 litra bulionu,
  8. przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz i sól, słodka papryka, chilli con carne,
  9. 1 i 1/2 łyżki oleju,
  10. 1 puszka pomidorów krojonych z puszki - bez skóry

Wykonanie tej wariacji chili con carne w zasadzie nie różni się od innych. Dodatkowym składnikiem jest tutaj bulion warzywny, który sprawia, że potrawę można spożyć również jako zupę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza