Chili con carne - skladniki
Tradycyjne Chili con carne składa się z wołowego mięsa, fasoli, kukurydzy, czosnku, cebuli, papryki oraz pomidorów. Oprócz podstawowych składników potrzebny będzie także olej do smażenia oraz przyprawy - bazylia, oregano, sól oraz pieprz, papryczki chili. Nie zaszkodzi również mielona, suszona papryka.
Jak zrobić chili con carne?
Aby przygotować chili con carne należy zacząć od umycia i obrania składników. Warto zadbać o dobrej jakości mięso, ze sprawdzonego źródła. Warzywa takie jak papryka czy cebula należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju lub klarowanym maśle. Następnie na patelnię wyłożyć zmielone mięso wołowe lub wołowo - wieprzowe, wszystko razem wymieszać i wysmażyć przez około kwadrans. Teraz kolej na resztę składników: pomidory (najlepiej sparzone, obrane ze skórki), kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wszystko razem powinno dusić się kolejne pół godziny aż zredukuje się płyn a potrawa zagęści.
Z czym podawać chili con carne?
Tradycyjne chili con carne podawane powinno być z nachosami. Jednak istnieje wiele wariacji na ten temat i tak naprawdę z czym zjemy chili con carne zależy jedynie od naszej fantazji. A jak wiadomo, w kuchni należy eksperymentować.
Chili con carne można podawać z:
- Nachos
- Pieczone ziemniaki
- Kasza gryczana
- Kasza jęczmienna
- Kasza jaglana
- Ryż
- Makaron
Chili con carne. Dlaczego warto umieścić w swoim menu?
Papryka, zwłaszcza jej pikantna odmiana posiada wiele witamin i składników mineralnych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Są to między innymi:
- witamina A,
- witamina B6,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- mangan
Papryczki chili zawierają substancję zwaną kapsaicyną, odpowiedzialną za ostry smak papryczek. Substancja ta cechuje się właściwościami wspomagającymi spalanie tłuszczu. Chili wspomaga więc odchudzanie. Warto pamiętać również o tym, że papryczki są niskokaloryczne i stanowią źródło błonnika.
Chili con carne - najlepsze przepisy
Chili con carne z ryżem. Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny,
- 3 pomidory,
- czerwona fasola z puszki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 papryczka chilli,
- 1/2 łyżeczki przyprawy kmin rzymski,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 szklanki bulionu wołowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- ryż
Do zeszklonej na tłuszczu cebuli dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili. Po około kwadransie dodajemy resztę składników: fasolę, pomidory, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko razem dusimy prze około 40 minut często mieszając aby uniknąć przypalenia.
Chili con carne. Zupa. Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 duża papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 i 1/2 litra bulionu,
- przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz i sól, słodka papryka, chilli con carne,
- 1 i 1/2 łyżki oleju,
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki - bez skóry
Wykonanie tej wariacji chili con carne w zasadzie nie różni się od innych. Dodatkowym składnikiem jest tutaj bulion warzywny, który sprawia, że potrawę można spożyć również jako zupę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?