Chrupiące placki ziemniaczane: ten trik sprawi, że będą najlepsze. Jak podawać placki ziemniaczane?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Placki ziemniaczane gotowe.
Placki ziemniaczane gotowe. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Placki ziemniaczane to ulubione danie wielu z nas. Najlepiej smakują, gdy są chrupiące. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwi w skrobi z odcedzonych ziemniaków. Zobacz, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane krok po kroku. Życzymy smacznego!

Spis treści

Placki ziemniaczane - z czym je najlepiej podawać?

Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.

Placki smaży są na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serować je zarówno na słono jak i na słodko.

Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier,
  • bryndza,
  • twaróg,
  • sos grzybowy,
  • gulasz mięsny,
  • konfitury.

Popularne dania z plackami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.

W Polsce powstało wiele regionalnych dań z plackami ziemniaczanymi. Część z nich zostało wpisanych na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to m.in. :

  • dziędziuchy – placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa, znana potrawa w woj. lubelskim,
  • wypiekane na blasze „moskole” z Podhala,
  • placki ziemniaczane pieczone na blaszce, przepis ze Starej Kornicy,
  • kładzionki ziemniaczane witanowickie, znane w woj. małopolskim,
  • placki po rytersku z w woj. małopolskiego.

Mamy dla Ciebie przepis i kilka podpowiedzi jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które będą mniej tłuste. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek. Najważniejsze, by do masy ziemniaczanej dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne.

Danie proponujemy podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane:

Chrupiące placki ziemniaczane - przepis

(porcja na ok. 22 placuszki, czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut)

Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Zobacz, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane

  1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie trzy ziemniaki zetrzyj na tarce na większych, jarzynowych oczkach, a resztę na małych oczkach.
  2. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, by odcedzić z nich nadmiar wody.
  3. Poczekaj kilka minut, możesz delikatnie docisnąć ziemniaki łyżką.
  4. W misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa - to skrobia.
  5. Odlej ostrożnie wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką i dodaj do ziemniaków.
  6. Możesz już przygotować masę na placki: dodaj do ziemniaków jajka, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień.
  8. Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  9. Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomoże to jeszcze bardziej pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane gotowe. Smacznego!

Placki ziemniaczane gotowe.

Chrupiące placki ziemniaczane: ten trik sprawi, że będą najl...

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Autopromocja

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Materiał oryginalny: Chrupiące placki ziemniaczane: ten trik sprawi, że będą najlepsze. Jak podawać placki ziemniaczane? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie