Ciasto “Metrowiec"

(abu)
Fot: Karol Skiba
Do przygotowania takiego metrowca wystarczą podstawowe produkty, które w swojej kuchni bez problemu znajdzie każda gospodyni domowa. Wystarczy mieć m.in. mąkę, olej, mleko i margarynę.

Składniki:

Ciasto:
sześć jaj,
2,5 szklanki mąki krupczatki,
¾ szklanki oleju,
¾ szklanki wody przegotowanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Najpierw należy dokładnie “utrzepać" białka jaj. Jeżeli już to zrobimy wówczas kolejno do białek dodajemy wszystkie składniki; żółtka, mąkę, olej, wodę i proszek do pieczenia.

Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy dwie duże łyżki kakao i w ten sposób powstaje nam ciemna część metrowca. Ciasta układamy w dwóch różnych blaszkach i pieczemy przez 45 min w temp. 180 st. C.

Składniki - masa budyniowa:

torebka budyniu waniliowego,
1,5 szklanki mleka,
kostka margaryny,
dwie łyżeczki cukru pudru

Szklankę mleka gotujemy na wolnym ogniu, w połówce rozrabiamy budyń. Kiedy budyń się ugotuje poczekajmy aż przestygnie. Następnie budyń mieszamy z margaryną, cukrem pudrem i wszystko dokładnie ucieramy. Masę mamy gotową. kroimy przygotowane, najlepiej dzień wcześniej ciasto. Ciasto kroimy jak kanapki dokładnie smarujemy masą budyniową i składamy w “metrowa".

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie