Składniki:
Ciasto:
sześć jaj,
2,5 szklanki mąki krupczatki,
¾ szklanki oleju,
¾ szklanki wody przegotowanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Najpierw należy dokładnie “utrzepać" białka jaj. Jeżeli już to zrobimy wówczas kolejno do białek dodajemy wszystkie składniki; żółtka, mąkę, olej, wodę i proszek do pieczenia.
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy dwie duże łyżki kakao i w ten sposób powstaje nam ciemna część metrowca. Ciasta układamy w dwóch różnych blaszkach i pieczemy przez 45 min w temp. 180 st. C.
Składniki - masa budyniowa:
torebka budyniu waniliowego,
1,5 szklanki mleka,
kostka margaryny,
dwie łyżeczki cukru pudru
Szklankę mleka gotujemy na wolnym ogniu, w połówce rozrabiamy budyń. Kiedy budyń się ugotuje poczekajmy aż przestygnie. Następnie budyń mieszamy z margaryną, cukrem pudrem i wszystko dokładnie ucieramy. Masę mamy gotową. kroimy przygotowane, najlepiej dzień wcześniej ciasto. Ciasto kroimy jak kanapki dokładnie smarujemy masą budyniową i składamy w “metrowa".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?