Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto "Pisanka"

Fot. Karol Skiba
Fot. Karol Skiba
Tak przystrojone ciasto biszkoptowe przełożone kremem będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przepis przesłała nam Lucyna Koszór z Charzyna.

Składniki

Na biszkopt:
8 jaj,
szklanka cukru,
10 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:
pięć żółtek ,
dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
dwie łyżki mąki pszennej,
cukier waniliowy, ½ szklanki mleka,
szklanka cukru,
kostka margaryny

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier i mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. przez 30 minut.

Krem: Ze składników ugotować budyń. Po ostudzeniu dodać do niego margarynę. Biszkopt wyciąć w kształcie jaja, przełożyć kremem i udekorować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza