Ciasto "Pisanka"

Fot. Karol Skiba
Fot. Karol Skiba
Tak przystrojone ciasto biszkoptowe przełożone kremem będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przepis przesłała nam Lucyna Koszór z Charzyna.

Składniki

Na biszkopt:
8 jaj,
szklanka cukru,
10 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:
pięć żółtek ,
dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
dwie łyżki mąki pszennej,
cukier waniliowy, ½ szklanki mleka,
szklanka cukru,
kostka margaryny

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier i mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. przez 30 minut.

Krem: Ze składników ugotować budyń. Po ostudzeniu dodać do niego margarynę. Biszkopt wyciąć w kształcie jaja, przełożyć kremem i udekorować.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie