No tak, ale jak w takim razie zachować przy tym zgrabną sylwetkę?
- W zimne pory roku bardzo ważne jest jedzenie zup: rozgrzewają i dostarczają wodę, a jesienią i zimą narażeni jesteśmy na wysuszanie przez ogrzewanie mieszkań, mniej też zwykle pijemy - mówi Małgorzata Gajewczyk, dietetyk z Akademii Zdrowego Żywienia.
- Powinniśmy stawiać na dania, które będą nas rozgrzewały. Do ich przyrządzenia sięgajmy po warzywa sezonowe, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, buraki, a także po kasze i produkty, które dodatkowo będą nas uodparniały, na przykład kiszoną kapustę i kiszone ogórki - radzi Dorota Dębogórska, dietetyk z wrocławskiego Gabinetu Dietetycznego.
Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie oraz gęste zupy kremy, które długo przebywają w żołądku. Może to być np. gęsta zupa jarzynowa czy krem z dyni.
Zdaniem dietetyków do przyrządzenia rozgrzewających zup warto wybrać niskozmineralizowaną wodę źródlaną (na przykład Złoty Potok). Będzie ona doskonałą alternatywą dla wody wodociągowej, gdyż w wielu miejscach nie ma ona najlepszej jakości i smaku. Naturalne wody źródlana cechuje bardzo duża uniwersalność i neutralny skład minerałów.
Woda źródlana może nam również posłużyć do parzenia herbaty, która jest idealnym napojem na mroźne dni. Możemy tradycyjnie wybrać czarną herbatę z dodatkiem cytryny, ale nie ma co się ograniczać wyłącznie do jednego smaku. Szczególnie polecana jest zielona herbata, która dodatkowo dobrze wpływa na pracę naszego metabolizmu.
Kolejnym ważnym elementem w naszej jesienno-zimowej diecie powinno być stałe uzupełnienie zapasów żelaza i magnezu. Pierwiastki te pomagają wzmocnić naszą odporność na warunki pogodowe i na stres, wspomagają koncentrację i chronią przed anemią. Znajdziemy je np. w orzechach, rybach, kaszy gryczanej czy fasoli.
Dla łasuchów dietetycy polecają ciasta z owocami i pieczone owoce. Są one tak samo smaczne jak np. ciasta z ciężkimi kremami, a zawierają o wiele mniejszą ilość kalorii i węglowodanów. Powinniśmy również zrezygnować z tradycyjnych słodyczy, jak np. batony czekoladowe. Zawierają one cukry proste, które są odpowiedzialne za gromadzenie się nadprogramowego tłuszczu. Uczucie sytości zapewni nam wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach, kaszy, roślinach strączkowych.
Dobrze jest również wzmacniać się czosnkiem i cebulą. Oba warzywa mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Dodatkowo powinniśmy wzmacniać nasz organizm owocami i warzywami, które są dostępne w postaci świeżej (bakłażany, dynia, cukinia, cytrusy) i mrożonej - dodaje Małgorzata Gajewczyk. - Musimy pamiętać, że nasz organizm jesienią i zimą potrzebuje dużej ilości witamin i składników mineralnych, aby mógł poradzić sobie z różnymi infekcjami, dlatego pamiętajmy o warzywach i owocach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?