Co 3. zjadana na świecie pieczarka pochodzi z Polski. Nasze hity eksportowe
OWOCE I WARZYWA
10% polskiego eksportu rolno-spożywczego stanowią owoce i warzywa oraz ich przetwory. Wśród hitów eksportowych wymienić można choćby czarną porzeczkę, wiśnie, buraki, marchew czy cebulę.
Powszechnie znanym faktem jest mocna pozycja Polski w produkcji jabłek. Choć w 2014 r. na krajowych sadowników padł w cień postaci rosyjskiego embarga (dotychczas niemal 9 na 10 polskich jabłek trafiało właśnie do Rosji), udało im się przetrwać kryzys – nie tylko wzmocnili eksport do krajów unijnych, ale również znaleźli nowe rynki zbytu, m.in. w Chinach czy Indiach. Spory potencjał wciąż tkwi również w krajach arabskich.
Popularnością na zagranicznych rynkach cieszą się również krajowe przetwory z owoców i warzyw oraz soki, nektary i napoje.
Importowym hitem ostatnich lat jest z kolei awokado. W ciągu ostatnich kilku lat jego import zwiększył się niemal pięciokrotnie, tak samo jak popyt na ten jeszcze do niedawna wyjątkowo egzotyczny owoc. Awokado przyjeżdża do nas przede wszystkim z Izraela, Hiszpanii i RPA.