Choć występuje naturalnie w owocach, jej nadmiar trafia do wątroby, gdzie zamienia się w tłuszcz. Powoduje on stres oksydacyjny, który stopniowo uszkadza jej komórki. Dlatego owoce warto jeść z umiarem, i wybierać je zamiast owocowych soków.
Maksymalnie ograniczyć należy natomiast produkty przemysłowe, w których jest dodatkiem, głównie w postaci sztucznie pozyskiwanego syropu glukozowo-fruktozowego. To przede wszystkim słodzone napoje, ale też słodycze, płatki śniadaniowe i inne wysokoprzetworzone produkty.
Lepszym wyborem jest naturalna żywność, np. małe porcje owoców, bezcukrowe płatki z owocami, gorzka czekolada.
Wróć do artykułu
Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...
To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
Jasne, chcę odblokować