MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekamy na grillowe przysmaki naszych czytelników

Fot. internet/archiwum
Fot. internet/archiwum
W ramach naszej grillowej akcji każdego dnia czytelnicy przysyłają kolejne przepisy na potrawy z grilla.

Kulinaria Tak jak się spodziewaliśmy, mieszkańcy regionu lubią piec potrawy pod gołym niebem. Wielu z nich przysłało nam już swoje propozycje potraw z grilla. Już za kilka dni zostaną one poddane ocenie internautów portalu www.gp24.pl. Tam opublikujemy wszystkie nadesłane przepisy.

Większość przepisów to propozycje przyrządzenia różnego typu szaszłyków. Jeden z nich przysłała do nas pani Jadwiga ze Słupska.

- Przesyłam wam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które smakują całej mojej rodzinie. Można je podawać z różnego typu sosami - pisze czytelniczka.

Do przyrządzenia szaszłyków potrzebne są: 2 filety z piersi kurczaka, papryka czerwona, 2 cebule, koncentrat pomidorowy, łyżeczka jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu, łyżeczka oregano, pół łyżeczki bazylii, 1/3 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki zmiażdżonego czosnku, 1/3 łyżeczki pietruszki suszonej, 1/3 łyżeczki rozmarynu, 1/3 łyżeczki soli oraz szczypta pieprzu. Cebulę i paprykę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i stworzyć marynatę. Marynować pokrojone kawałki mięsa minimum 1 godzinę (im dłużej, tym lepiej). Następnie nakładać na patyczki do szaszłyków na przemian cebulę, mięso i paprykę. Grillować około 20 minut.

Swoją propozycję przysłała nam pani Małgorzata z Ustki, która lubi grillowane ryby.

Do przyrządzenia jej soczystego łososia potrzebne są: 4 filety łososia norweskiego, 2 średnie cytryny, 4 łyżeczki pokruszonego rozmarynu oraz kolendry, łyżka masła, sól, świeżo zmielony pieprz.
Filety rybne należy osuszyć. Potem natrzeć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie trzeba je obłożyć grubą warstwą mieszanki ziół i odstawić na godzinę do lodówki. Kawałki folii aluminiowej należy posmarować masłem, ułożyć na nich filety i zawinąć, po czym ułożyć na rozpalonym ruszcie. Piec około 20 minut. Podawać z warzywami z grilla z sosem czosnkowym. Sos należy przygotować z trzech łyżek śmietany, trzech łyżek majonezu, dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku oraz majeranku.

Jeszcze więcej nagród w naszym konkursie grillowym

Nadsyłajcie do nas przepisy na potrawy z grilla! Macie czas do 8 maja. Wszystkie przepisy nadesłane do naszej redakcji zostaną opublikowane na stronie www.gp24.pl. Internauci swoimi głosami zdecydują, które są najlepsze i zasługują na nagrody. Trzech autorów, których propozycje najbardziej spodobają się użytkownikom portalu, otrzymają grille, plecaki piknikowe oraz zestaw najnowszych przypraw grillowych firmy Kamis: żeberka barbecue, karkówka z grilla, sos tzatziki oraz wygodne tuby z mieszankami przypraw: grill pikantny, grill klasyczny, szaszłyki, karkówka. Przygotowaliśmy też nagrodę pocieszenia dla czwartej osoby. Nagrody w konkursie ufundowała firma Kamis. Swoje propozycje podpisane imieniem i nazwiskiem oraz numerem telefonu należy wysyłać na adres: [email protected] lub Redakcja Głosu Pomorza, ul. Henryka Pobożnego 19, 76-200 Słupsk z dopiskiem "Konkurs grillowy".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza