10 z 11
Poprzednie
Następne
Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy
Zupa owocowa
Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też przez ukochane babcie. Idealny posiłek w upalne letnie południe. Przygotowywana z sezonowych owoców ma różne oblicza – może być truskawkowa, wiśniowa albo wieloowocowa. Smakuje tak samo dobrze podawana na ciepło, jak i schłodzona.
Przygotowanie: Kilogram sezonowych owoców (mogą być mrożone) – umytych i wydrylowanych, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie przecieramy owoce przez sito, łącząc z płynem, który już mamy w garnku. Zaprawiamy jedną płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z drobnym makaronem i śmietaną.