W skrócie
Kosz piknikowy - o czym pamiętać?
W sklepach dostępne są kosze piknikowe z wyposażeniem różnej wielkości i zawierające różne akcesoria. Najczęściej w ich skład wchodzą talerze, sztućce, korkociąg z otwieraczem do butelek, nieprzemakalna mata piknikowa, solniczka i pieprzniczka. W niektórych zestawach piknikowych dostępne są szczelne torby termiczne.
Jeśli gotowe zestawy piknikowe uważacie za zbyt drogie, to można zrobić swój domowy komplet piknikowy. Wystarczy pamiętać o zabraniu:
- maty piknikowej lub koca,
- koszyka,
- sztućców,
- wielorazowych naczyń,
- jedzenia.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe przekąski na piknik
Co zabrać do koszyka piknikowego?
Orzeźwiająca lemoniada
Pakując zestaw piknikowy, poza jedzeniem należy pamiętać o napojach. W upalne dni można pić lekkie napoje alkoholowe, jednak one wysuszają organizm. Warto wziąć na piknik butelkę domowej lemoniady, koktajle owocowe, a nawet mrożoną herbatę. Mogą to być pojemniki ze szkła, kubki wielorazowe przeznaczone do koktajli lub termos utrzymujący chłód.
Zdrowa sałatka w plenerze
Przygotowując sałatkę na piknik, warto sięgać po warzywa, które nie puszczają dużo soku. Warto pokroić składniki i trzymać je w oddzielnym pojemniku. Sos, który wpływa na smak dania, też warto dodawać na końcu, tuż przed podaniem. Dzięki temu sałatka nie będzie rozmoknięta i nieapetyczna. Na piknik zabieramy twarde warzywa, które wcześniej będą upieczone. Świetnie smakuje kalafior, bakłażan i pieczone warzywa korzeniowe. Mogą być podane z ugotowaną kaszą orkiszową lub kaszą bulgur.
Owoce na pikniku
Na piknik warto zabrać owoce sezonowe zapakowane w szczelne pojemniki. Mogą to być truskawki, maliny, lub jagody. W koszu piknikowym sprawdzają się też pokrojone w ćwiartki jabłka, gruszki, arbuzy lub ananasa. Warto też sięgać po pokrojone w cząstki cytrusy, takie jak pomarańcze lub mandarynki. Wymienione owoce można też pokroić, wymieszać i podać jako sałatkę owocową. Takie danie będzie świetnie smakować wymieszane ze świeżymi ziołami (listkami mięty, melisy lub kolendry).
Kanapki lub tortille na piknik
Miłośnicy mięsa mogą skorzystać z pieczonego, lub grillowanego drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Zamarynowane i zgrillowane wcześniej mięso można wykorzystać jako składnik domowych kanapek lub tortilli. Najlepiej przygotować wcześniej kanapki z domową wędliną lub upieczonym mięsem. Można je zapakować w modne woskowijki (ściereczki nasączone woskiem), folię spożywczą, woreczki strunowe lub pojemnik na żywność. Grillowane piersi kurczaka znakomicie smakują na zimno, więc można je dodać do ulubionej sałatki. Warto je szczelnie zapakować i podać tuż przed spożyciem.
Piknik na podwieczorek
Koszyk piknikowy nie może obyć się bez porcji słodyczy. W lecie można korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Znakomitym przykładem są letnie ciasta z owocami, ciastka i muffiny. Mamy nadzieję, że zebrane przez nas propozycje przypadną wam do gustu.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Zassenhaus
Młynek do pieprzu, śred. 6x30 cm, naturalny kod: ZS-020694 + ...

Tescoma
Tescoma Handy Spiralizer Do Warzyw I Owoców 3 Ostrza 643612.00

ERNESTO
ERNESTO Pudełko na lunch, 10 elementów
Opis produktu z elementami o eleganckim wyglądzie …

ERNESTO
ERNESTO Kosz na owoce, 1 sztuka
ERNESTO® Kosz na owoce, 1 sztukaOpis produktu możn…

LIVARNO HOME
LIVARNO HOME Puf dla dzieci ze schowkiem, 19 l, 1 sztuka
Livarno Home Puf dla dzieci ze schowkiem, 19 l, 1 …

ERNESTO
ERNESTO Chlebak 2 w 1 z bambusową pokrywką
Opis produktu idealny do przechowywania chleba, bu…

ERNESTO
ERNESTO Pojemniki do przechowywania żywności / na przyprawy, 1 zestaw
Opis produktu można myć w zmywarce nie zawierają B…

ERNESTO
ERNESTO Ogranizer kuchenny z deskami do krojenia
Opis produktu do przejrzystego przechowywania akce…

ERNESTO
ERNESTO Zestaw pojemników do przechowywania, 5 elementów
ERNESTO® Zestaw pojemników do przechowywania, 5 el…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Restauracje po „Kuchennych Rewolucjach”. Vlogerka ruszyła śladem Magdy Gessler
- Przepis na idealną jajecznicę? Patenty Gordona Ramsaya i innych mistrzów kuchni
- Kapusta na kwaśno od Ćwierczakiewiczowej. Zaskocz wszystkich staropolskim przysmakiem
- Jak zrobić włoskie pierożki Balanzoni? Mistrzyni kuchni zdradza przepis
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji