MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasta miso powstaje z fermentowanej soi i podobnie jak sos...
fot. Yasuhiro Amano/123RF

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Miso

Pasta miso powstaje z fermentowanej soi i podobnie jak sos sojowy stanowi smaczną i wygodną przyprawę do potraw, m.in. zup, sosów, marynat, dań jednogarnkowych. Zapewnia bogactwo związków odżywczych (m.in. mineralnych, witamin, antyoksydantów, aminokwasów) i smakowych, nadając daniom mięsno-rosołowy smak (umami) z orzechowymi nutami. Choć pasta zawiera sporo sodu (3,7 g w 100 g, 200-300 mg w łyżeczce), wciąż jest to mniej niż w soli. Ze względu na swoje walory może być też stosowana w mniejszych ilościach.

Co ważne, jedzenie miso w udowodniony sposób wspomaga profilaktykę nadciśnienia. W trwającym cztery lata badaniu z udziałem osób w wieku ok. 60 lat ci z uczestników, którzy zjadali co najmniej 2 porcje zupy miso dziennie (to nawet pół łyżeczki soli!), chorowali na nadciśnienie 5 razy rzadziej niż ci spożywający mniej niż porcję na dzień.

Zobacz również

Koniec! Trener Brighton odchodzi z klubu. Teraz Bayern?

Koniec! Trener Brighton odchodzi z klubu. Teraz Bayern?

Bieg po Nowe Życie w Wiśle. Blisko 100 sztafet promowało ideę przeszczepów narządów

Bieg po Nowe Życie w Wiśle. Blisko 100 sztafet promowało ideę przeszczepów narządów

Polecamy

Przedsiębiorcy muszą mieć się na baczności. Oszuści obierają ich za cel

Przedsiębiorcy muszą mieć się na baczności. Oszuści obierają ich za cel

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało