Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta seniora, czyli: Im więcej lat, tym mniej kalorii

Monika Zacharzewska
Fot. Arch MZOZ Słupsk
Rozmowa z dr Magdaleną Tańską z Poradni Promocji Zdrowia Miejskiego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Słupsku i wykładowczynią na Akademii Pomorskiej.

Edukuje pani seniorów. Jak powinno wyglądać ich odżywianie? Jakie są zasady diety osób starszych?

Taka dieta powinna uwzględniać energetyczne potrzeby osoby starszej, jej wartość powinna być na odpowiednim poziomie pamiętając, że przemiana materii u osób starszych jest wolniejsza. Trzeba również uwzględnić zapotrzebowanie na poszczególne produkty odżywcze - białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne. Należy też dostosować jadłospis do współistniejących chorób występujących często u seniorów, tym bardziej, że bywają to choroby dietozależne, np. cukrzyca tupu II, miażdżyca. W nich wymagane jest stosowanie szczególnego jadłospisu.

Czy w miarę upływu lat powinniśmy bardzo mocno modyfikować codzienną dietę?

W miarę upływu lat człowieka, jego dieta powinna być coraz bardziej odżywcza, a coraz mniej kaloryczna. Po to, by dopasować jadłospis do potrzeb organizmu, bo przecież często z wiekiem maleje nasza aktywność fizyczna. Wtedy należy zmniejszyć kaloryczność posiłków, ograniczyć słodkie przekąski, owoce jeść tylko do południa. Jednocześnie trzeba pamiętać o wysokoodżywczych produktach, jak warzywa surowe lub gotowane najlepiej al dente, porcji mięsa. ryby, produktach zbożowych

Czy zaleca pani seniorom gotowanie w domu?

Oczywiście, najlepiej gotować w domu, choć czasem można sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek w restauracji. Odradzam tylko dania typu fastfood. Jednak gotując w domu warto unikać monotonii żywieniowej, seniorzy często nie przygotowują już posiłków dla całej rodziny, a już tylko dla siebie, ale nawet wtedy trzeba kłaść nacisk na to, aby dieta była jak najbardziej urozmaicona i różnorodna.

Seniorki to często aktywne panie spotykające się przy kawie, ciastku, czasem lampce wina lub koniaku. Mogą sobie na to pozwolić?

Ciastko zjedzone raz w tygodniu na spotkaniu ze znajomymi nikomu nie wyrządzi krzywdy. Można jednak do kawy przygotowywać dietetyczne słodycze w domu lub poczęstować się gorzką czekoladą. Lampka dobrego alkoholu raz na jakiś czas też jest dozwolona.

Jakie zmiany związane z odżywianiem zachodzą w organizmie z wiekiem?

Niestety, w błonie śluzowej języka spada zdolność odczuwania smaków, ubytek uzębienia powoduje mniejszą zdolność prawidłowego gryzienia i żucia pokarmów, bywają trudności z przełykaniem spowodowane zaburzeniami perystaltyki, a w żołądku zachodzi proces zanikania komórek wydzielających soki trawienne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dieta seniora, czyli: Im więcej lat, tym mniej kalorii - Głos Szczeciński

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza