Dlaczego warto jeść czosnek? Nie tylko pomoże wyleczyć przeziębienie, ale też obniży ciśnienie i poziom cukru we krwi. Jedz go codziennie
Obniża ciśnienie krwi
Regularne spożywanie czosnku pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ponieważ związki siarki zawarte w roślinie wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co ułatwia swobodny przepływ krwi. Związki zawarte w czosnku rozrzedzają także krew, zmniejszając „lepkość” płytek krwi, dzięki czemu czosnek działa przeciwzakrzepowo.
Dzięki temu czosnek dba o zdrowie serca i całego układu sercowo-naczyniowego zmniejszając ryzyko zawału czy udaru. W badaniach wykazano, że suplementowanie 600-1500 mg wyciągu z czosnku przez 24 tygodnie tak samo skutecznie obniża ciśnienie krwi jak lek Atenolol. Dawka świeżego warzywa musi być jednak dość duża i wynosić ok. 4 ząbków czosnku dziennie. Należy go spożywać regularnie, ale przed zastosowaniem takiej kuracji należy poradzić się swojego lekarza prowadzącego. Nigdy nie należy odstawiać leków na nadciśnienie bez konsultacji z lekarzem.