Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dni otwarte dla piekarzy i cukierników w Słupsku

Wojciech Frelichowski
Dni otwarte dla piekarzy i cukierników w SłupskuWystawcy prezentowali m.in. różnorodne wyroby piekarnicze.
Dni otwarte dla piekarzy i cukierników w SłupskuWystawcy prezentowali m.in. różnorodne wyroby piekarnicze. Krzysztof Piotrkowski
W Słupskim Inkubatorze Technologicznym odbyły się dni otwarte dla piekarzy i cukierników. Smakołyki można było zobaczyć i skosztować.

Dni Otwarte zorganizowała dla swoich klientów firma Polmarkus. Przedsiebiorstwo zajmuje się zaopatrzeniem i kompleksową obsługą zakładów cukierniczych, piekarskich, lodziarni oraz gastronomii. Firma ma swoją siedzibę w Pyskowicach na Śląsku.

- Nasza firma istnieje od 25 lat, a wywodzi się z wielopokoleniowej rodziny piekarskiej. Działamy w Polsce, ale także w Czechach i na Słowacji. Od ponad roku mamy oddział również w Słupsku, z którego zaopatrujemy lokalnych przedsiębiorców - informuje Aleksandra Szmidt, asystent zarządu Polmarkus.

To właśnie dla firm ze Słupska i okolica spółka Polmarkus zorganizowała dni otwarte, na których prezentowała nowości z branży piekarsko-cukierniczej. Można zatem było obejrzeć maszyny służące do wypieków i produkcji lodów, jak i zapoznać się z nowoczesną technologią i sprawdzić surowce służące do produkcji pieczywa oraz słodyczy.

- To nasza druga taka impreza w Słupsku. Prezentujemy urządzenia, technologię oraz surowce. Jeździmy po całym świecie w poszukiwaniu nowych pomysłów, rozwiązań technologicznych. Na przykład innowacyjne urządzenie wielofunkcyjne Ribot, nagrodzone na świecie oraz w Polsce wieloma nagrodami i wyróżnieniami, które między innymi gotuje, mrozi, tnie, mieli. Idealne do przygotowywania zup, ubijania mas, robienia lodów, temperowania czekolady - mówi Alekandra Szmidt.

 

Ciekawostką była również maszyna do krojenia pieczywa, która ukroi zaprogramowaną liczbę kormek (tak jak plastry wędlin) oraz urządzenie do drukowania motywów graficznych na tortach.

W branży piekarsko-cukierniczej najbardziej liczy się smak oferowanych produktów. Dlatego wszystkie prezentowane produkty spożywcze można było skosztować. Było zatem kilkadziesiąt gatunków pieczywa, w tym m.in. chleb gryczany, słone przekąski, tarty, tortille, kanapki, a nawet pieczywo z dodatkiem suszonej pokrzywy.

Wielkim powodzeniem wśród zwiedzających cieszyły się słodkości. Były ciasta, caisteczka, przekąski, a przede wszystkim szeroki wybór lodów.

- Nowością są lody na bazie oliwy z oliwek włoskich, które oprócz właściwości odżywczych, wyróżniają się niepowtarzalnymi walorami smakowymi - podkreśla Aleksanda Szmidt.

Zainteresowani mogli również zapoznać się z technologią produkcji, tym bardziej, że większość z prezentowanego asortymentu była produkowana na miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza