Dni Otwarte zorganizowała dla swoich klientów firma Polmarkus. Przedsiebiorstwo zajmuje się zaopatrzeniem i kompleksową obsługą zakładów cukierniczych, piekarskich, lodziarni oraz gastronomii. Firma ma swoją siedzibę w Pyskowicach na Śląsku.
- Nasza firma istnieje od 25 lat, a wywodzi się z wielopokoleniowej rodziny piekarskiej. Działamy w Polsce, ale także w Czechach i na Słowacji. Od ponad roku mamy oddział również w Słupsku, z którego zaopatrujemy lokalnych przedsiębiorców - informuje Aleksandra Szmidt, asystent zarządu Polmarkus.
To właśnie dla firm ze Słupska i okolica spółka Polmarkus zorganizowała dni otwarte, na których prezentowała nowości z branży piekarsko-cukierniczej. Można zatem było obejrzeć maszyny służące do wypieków i produkcji lodów, jak i zapoznać się z nowoczesną technologią i sprawdzić surowce służące do produkcji pieczywa oraz słodyczy.
- To nasza druga taka impreza w Słupsku. Prezentujemy urządzenia, technologię oraz surowce. Jeździmy po całym świecie w poszukiwaniu nowych pomysłów, rozwiązań technologicznych. Na przykład innowacyjne urządzenie wielofunkcyjne Ribot, nagrodzone na świecie oraz w Polsce wieloma nagrodami i wyróżnieniami, które między innymi gotuje, mrozi, tnie, mieli. Idealne do przygotowywania zup, ubijania mas, robienia lodów, temperowania czekolady - mówi Alekandra Szmidt.
Ciekawostką była również maszyna do krojenia pieczywa, która ukroi zaprogramowaną liczbę kormek (tak jak plastry wędlin) oraz urządzenie do drukowania motywów graficznych na tortach.
W branży piekarsko-cukierniczej najbardziej liczy się smak oferowanych produktów. Dlatego wszystkie prezentowane produkty spożywcze można było skosztować. Było zatem kilkadziesiąt gatunków pieczywa, w tym m.in. chleb gryczany, słone przekąski, tarty, tortille, kanapki, a nawet pieczywo z dodatkiem suszonej pokrzywy.
Wielkim powodzeniem wśród zwiedzających cieszyły się słodkości. Były ciasta, caisteczka, przekąski, a przede wszystkim szeroki wybór lodów.
- Nowością są lody na bazie oliwy z oliwek włoskich, które oprócz właściwości odżywczych, wyróżniają się niepowtarzalnymi walorami smakowymi - podkreśla Aleksanda Szmidt.
Zainteresowani mogli również zapoznać się z technologią produkcji, tym bardziej, że większość z prezentowanego asortymentu była produkowana na miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?