Dobra dieta uchroni nas przed nowotworem

(mara)
Zofia Urbańczyk
Zofia Urbańczyk Naturhouse
Prawidłowe nawyki żywieniowe mają wpływ na nasz wygląd, dobre samopoczucie i kondycję organizmu. Stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania jest również elementem profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworowych.

Dieta, która nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, przyczynia się do spadku odporności. Brak naturalnych mechanizmów ochronnych to jeden z czynników mających wpływ na powstawanie zmutowanych komórek, dających początek chorobom nowotworowym. Dlatego tak ważna dla zdrowia jest świadomość tego, co jemy i jak przyrządzamy posiłki. Do najważniejszych zasad należy unikanie produktów wysokoprzetworzonych i smażonych, które są bogate w szkodliwe tłuszcze nasycone, dbanie o odpowiednią ilość witamin, minerałów oraz błonnika w diecie, a także spożywanie dużej ilości surowych warzyw i owoców.

- Prawidłowy dobór składników spożywczych nie tylko wzmocni nasz organizm, ale również wyeliminuje szkodliwe substancje, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Wspomoże także naturalne mechanizmy obronne w walce z rakiem - mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Naturhouse. - Aby dieta antynowotworowa była skuteczna, powinna być bogata w substancje czynne, takie jak polifenole, fitosterole, antyoksydanty, fitoestrogeny, związki inolowe, terpeny i izoflawony - dodaje dietetyczka. Nie każdy jednak wie, gdzie szukać wspomnianych składników.

Za jedną z najważniejszych grup składników skutecznych w walce z nowotworami uważa się polifenole roślinne, wśród których wyróżniamy flawonoidy wykazujące dużą aktywność przeciwutleniającą. Znajdziemy je przede wszystkim w owocach cytrusowych, takich jak: mandarynki, pomarańcze i cytryny, będących także naturalnym źródłem witaminy C.

Z kolei owoce krajowe (aronia, czarna porzeczka, jeżyny) zawierają dużą ilość antocyjanów, wykazujących działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Na uwagę zasługuje także żurawina - z uwagi na obecne w niej taniny od lat stosowana jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Bogata w polifenole jest również zielona herbata, która aktywuje w wątrobie enzymy likwidujące toksyny z organizmu. Antyoksydanty pożądane w walce z chorobami nowotworowymi znajdziemy także w imbirze oraz produktach z dużą zawartością selenu, takich jak: czosnek, brązowy ryż i ryby morskie. Częstym gościem na naszych stołach powinny być również owoce i warzywa bogate w karotenoidy, do których zaliczamy m.in. szpinak, marchew, brokuły, buraki, pomidory.

- Najlepiej spożywać je w postaci surówek i sałatek doprawionych ziołami: oregano, bazylią, tymiankiem czy miętą. Zawierają one duże ilości olejków terpenowych, które sprzyjają obumieraniu komórek nowotworowych - wyjaśnia Zofia Urbańczyk.

Prawidłowe funkcjonowanie jelit daje nam gwarancję eliminowania z organizmu niepożądanych i toksycznych produktów przemiany materii. W tym celu warto sięgnąć po składniki bogate w probiotyki (bakterie mlekowe z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium) i prebiotyki, które eliminują toksyny wytwarzane przez bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym i zwiększają wchłanianie magnezu oraz wapnia do organizmu. Najwięcej probiotyków znajdziemy w sfermentowanych produktach mlecznych, a więc kefirach, maślankach i jogurtach. Probiotyki nie tylko odbudowują mikroflorę jelitową, ale hamują również wzrost bakterii produkujących związki rakotwórcze. Probiotyki i prebiotyki wzajemnie uzupełniają swoje działanie, dlatego w prawidłowej diecie nie powinno zabraknąć żadnego z nich.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.