Dobra pora na grillowanie. Mistrzem zostaje kto dobrze grilluje warzywa

ANNA RADOWICKA/AIPZaktualizowano 
mat. prasowe
Niedziela dobra na grillowanie. Posiłki przy grillu to jeden z ulubionych sposobów wspólnego spędzania czasu Polaków w ciepłe miesiące. Sezon właśnie wystartował, a jego motywem przewodnim jak co roku będzie mięso. Chociaż trudno wyobrazić sobie tę kulinarną tradycję bez kiełbasy, karkówki czy skrzydełek kurczaka, warto pamiętać o bogactwie grillowanych warzyw, które stanowią zdrową przeciwwagę dla wysokokalorycznych dań.

Niedziela dobra na grillowanie. Cukinia, bakłażan czy papryka – to tylko niektóre warzywa, które dobrze sprawdzają się w grillowym menu. Mogą one stanowić zdrowe uzupełnienie mięsnych dań lub stać się głównym elementem posiłku. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować.

Grillowanie jest rodzajem obróbki termicznej, która świetnie sprawdza się w przypadku warzyw. Warto grillować je na półtwardo tak, aby zachowały swoje wartości odżywcze: witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Jeżeli będziemy trzymać warzywa na ruszcie zbyt długo, stracą one część witamin oraz mikro- i makroelementów¬. Wyjątkiem są na przykład ziemniaki, które nie mogą być surowe i potrzebują więcej czasu.

Cukinia, bakłażan czy papryka – to tylko niektóre warzywa, które dobrze sprawdzają się w grillowym menu. Mogą one stanowić zdrowe uzupełnienie mięsnych dań lub stać się głównym elementem posiłku. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować.

Niedziela dobra na grillowanie. Do najpopularniejszych warzyw, które sprawdzą się w grillowanym wydaniu, należą bakłażan, cukinia, papryka czy właśnie ziemniaki. Ich lista jest jednak dużo dłuższa – coraz częściej na ruszcie lądują więc fenkuł, cykoria, bataty i szparagi. Bogaty wybór sprawia, że jarzyny stają się nie tylko skromnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw z grilla, ale są również ważnym elementem tego rodzaju posiłku, szczególnie w przypadku osób dbających o dietę i ograniczających spożycie mięsa.

Na długi majowy weekend - jak znalazł! Kliknij w ten tekst, a poznasz ranking najbardziej nietypowych hoteli na świecie. Wato je poznać, a najlepiej zamieszkać!

Pięć tajemnic mistrza grillowania warzyw

1.Wszystkie rodzaje warzyw nadają się do wrzucenia na ruszt, ale należy pamiętać że większość z nich powinniśmy grillować krótko, ok. 4-10 minut.

2.Rodzaje warzyw, które wymagają szybkiej obróbki termicznej, możemy grillować w całości lub w większych kawałkach. Ziemniaki i bataty warto pokroić natomiast na mniejsze części.

3.Nie zapominajmy o nietypowych warzywach na grill takich jak sałata, kapusta czy ogórek. To ostatnie warzywo trzymajmy na ruszcie wyjątkowo krótko, by nie dopuścić do wysuszenia. Warto również odrobinę je posolić i natrzeć papryką oraz octem.

4.Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. Dzięki takiemu zestawowi, zapewnimy organizmowi niezbędną do funkcjonowania energię oraz witaminy i składniki mineralne.

5.Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, należy pamiętać o ich właściwym przygotowaniu. Korzystajmy z oleju lub oliwy. Ważne jest też użycie ziół i przypraw, takich jak imbir, rozmaryn, cynamon, tymianek czy bazylia. W połączeniu z dymnym aromatem, nadadzą one warzywom niepowtarzalny charakter.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Materiał oryginalny: Dobra pora na grillowanie. Mistrzem zostaje kto dobrze grilluje warzywa - Strefa Biznesu

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3