Zapotrzebowanie turystów zaspokoją małe łodzie i wędkarze, którzy mogą łowić bez przeszkód.
Termin okresu ochronnego na najważniejsza rybę dla bałtyckich połowów był zdany od dawna, więc większość właścicieli nadmorskich smażalni i sklepów rybnych zdążyła zrobić sobie zapasy mrożonych ryb.
Dlatego kupując w smażalni rybę w grubej panierce smażonej na głębokim oleju trzeba mieć świadomość, że nie jest to najświeższy dar morza.
Świeże ryby kupimy za to w porcie bezpośrednio z kutra. To dzięki temu, że w okresie ochronnym mogą łowić ryby kutry o długości do ośmiu metrów.
Dorsze można wyciągać z wody na wędkę. Korzysta z tego wielu właścicieli kutrów, którzy organizują rejsy wędkarskie w morze i złowione ryby sprzedają potem na wolnym rynku.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?