Dożynki to najważniejsze święto dla wszystkich, którzy związani są z ziemią i jej plonami. Obchody tego wydarzenia przypadają na czas, gdy pustoszeją pola, a praca na nich dobiega końca. Jest to pora pełna radości i dumy z dobrze wykonanej pracy oraz czas, gdy ludzie wsi mogą odpocząć i pomyśleć o przyjemnościach. W tym roku po wielu latach przerwy dożynki powiatu bytowskiego odbyły się w Miastku. Uroczystość rozpoczęła się polową mszą świętą celebrowaną przez biskupa Zbigniewa Zielińskiego. Potem był ceremoniał przekazania chleba dożynkowego z tegorocznych plonów przez starostów dożynek.
Stoiska i zabawa
Podczas dożynek w Miastku na tak zwanym Kaczym Dołku stoiska miały panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Można było skosztować prawdziwych specjałów, swojskiego chleba, przepysznych wypieków i pachnących wędlin. panie z koła gospodyń wiejskich z Węgorzynka zdradziły przepis na idealny bigos. Bigos może każda pani potrafi zrobić, ale by był najlepszy potrzebnych jest kilka tajemnych przypraw. - Oczywiście potrzebna jest kapusta i to najlepiej z naszych ogrodów i przez nas ukwaszona - mówi Beata Ściślewska, Koło Gospodyń Wiejskich z Węgorzynka. - Bigos trzeba bardzo długo gotować. Najlepszy aromat uzyskuje się, gdy dodamy kilka ziaren jałowca.
Dożynki uświetniła Orkiestra Dęta z Zapcenia. Zespół zrobił prawdziwą furorę. Musiał nawet bisować. Gwiazdą wieczoru był zespół Bajorek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?