Dwie restauracje z regionu w gronie najlepszych w kraju

Dorota Aleksandrowicz
Od lewej: Rafał Niewiarowski (Dym Na Wodzie) i Łukasz Bronisz (Atmosphere)
Od lewej: Rafał Niewiarowski (Dym Na Wodzie) i Łukasz Bronisz (Atmosphere) Krzysztof Piotrkowski
Restauracje Dym na Wodzie z Ustki oraz Atmosphere ze Słupska znalazły się w prestiżowym gronie stu najlepszych lokali w Polsce.

Zarówno Dym Na Wodzie, jak i Atmosphere zdobyły znaczek dwóch widelców. Nagrodę wręczono podczas gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2014, która odbyła się w Warszawie. Konkurs, a jednocześnie przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to bardzo prestiżowy projekt, do którego chciałaby się dostać niejedna restauracja w kraju.

Lokale są w głównej mierze oceniane przez konsumentów, którzy głosują poprzez SMS-y czy Facebooka.  Na końcowy wynik składa się także ocena inspektorów, którzy odwiedzają daną restaurację i próbują tam serwowanych dań. Podczas tegorocznej, czwartej edycji konkursu, inspektorzy odwiedzili 1500 restauracji, a fani dobrej kuchni oddali ponad 28 tysięcy głosów. Nadesłano także ponad 18 tysięcy ankiet.

Najlepszą restauracją w Polsce okazała się Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich z Warszawy, a najlepszą karczmą w Polsce po raz czwarty został Cichy Kącik z Krynicy.

Stopnie nagród:
- Trzy widelce, czyli Grand Award stanowią najwyższe z odznaczeń Poland 100 Best Restaurants Awards
- Dwa widelce, czyli Best of Award of Excellence, stanowi drugi szczebel wyróżnienia, równie prestiżowy
- Jeden widelec, czyli Award of Excellence to również duże wyróżnienie dla restauratorów ​

Rozmowa z Rafałem Niewiarowskim, właścicielem i kucharzem restauracji Dym na Wodzie w Ustce

- Co oznacza dla pana taka nagroda?
- To zaszczyt znaleźć się w gronie tak znakomitych restauracji. Myślę, że to jest także pewna mobilizacja do dalszego działania i rozwijania się.
- A co jest siłą pańskiego lokalu?
- Moje dania oparte są na lokalnych produktach, na tutejszej gęsinie, kozinie, jagnięcinie, kaczce czy rybach. Poza tym dania podawane są na talerzach wykonanych ze słupskiej ceramikarni, co podkreśla ich wyjątkowość. Staram się, aby moja kuchnia cały czas była kreatywna. Cały czas wymyślam nowe potrawy.
- Czym się pan inspiruje wymyślając dania?
- Przeważnie wymyślam dania, kiedy słucham muzyki. To mogą być utwory zespołu Slipknot lub Metallica, ale także Johna Butlera czy Milesa Davisa. Kiedy słucham ich muzyki pomysł na dania sam przychodzi mi do głowy. To jest jak wizja.
- Smak dzieciństwa...
- Flaki i śledź w śmietanie z ziemniakami. Dania przygotowywane przez moją babcię towarzyszą mi każdego dnia.

Rozmowa z Łukaszem Broniszem, menagerem Restauracji Atmosphere w Słupsku

- To już kolejna nagroda na państwa koncie...
- W zeszłym roku otrzymaliśmy jeden widelec i to już był dla nas duży sukces, bowiem w takich konkursach wygrywają głównie restauracje warszawskie.
- Czy podniebienia słupszczan różnią się bardzo od tych warszawskich?
- Słupszczanie preferują kuchnię tradycyjną, chociaż pojawiają się goście, którzy doceniają nasze eksperymenty. Większość jednak przyzwyczaja się do smaków i nie chce próbować nowych.
- Wkrótce będziecie obchodzić piątą rocznicę otwarcia...
- Tak. Rynek słupski nie jest łatwy. My cały czas mamy klientów, a to o czymś świadczy. Cieszymy się, że smakują im nasze dania i chcą do nas wracać.
- Co pana zdaniem świadczy o sile i prestiżu restauracji?
- Przede wszystkim ciężka praca. To ona jest kluczem do sukcesu. O prestiżu restauracji świadczy także duży ruch. Dobrze prosperująca restauracja to taka, do której chcą przychodzić klienci.

 

Wysokie czynsze, niewielu klientów. Restauratorzy zamykają biznesy.

Wideo

Komentarze 17

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Man

Macie racje  cos co dobre musi kosztować . intryga na ul Kozietulskiego.  daje radę  też . Jedzenie. I wystrój  super polecam . Fakt wszyscy sie starają  w tych restauracjach ale żeby  płacić. Aby byc w rankingach.....

A
A-maro

Jolą ty nie kamasze  nic o tym konkursie jakiej odwagi? Panowiem wołacili wpisowe 3500 pln i. Zakupili karty telefoniczne i rodzinnie wysłali 100 SMS . Jaka odwaga ?? Bez umowy o prace zatrudniają to ta chyba odwaga 

m
moniak

Gratulacje dla obu szefow.Szkoda tylko ze za bycie na tej liscie sie placi 2.500 Moze tp I dobra reklama ale czy wiarygodna???Jadlam w obu miejscach w Atmosferze jest smacznie tylko troche sztucznie I radzilabym serwowanie na normalnych talerzach I dbajac bardziej o prezentacje niz podawac na polmetrowych lupkach.Co do Dymu na Wodzie to gratuluje kreatywnosci I kopiowania pomyslow od innych resrauracji.Moze jest smacznie ale pan Rafalek nie ma takich pomyslow hsl sie wydaje salata caly rok.A menu bardzo podobne do sasiadow co swiadczy kto od kogo zgapia.Jeszcze raz gratuluje pomyslow

e
edc

i jak zwykle w komentarzach jęki, stęki i trucie d..py że "drogo" - czy ktoś wam każe się tam stołować codziennie? czy to jest kasting na bar mleczny czy prestiżowa nagorda, której należałoby po prostu pogratulować tym panom, że im się na takim zad.piu chce cokolwiek robić powyżej średniej w rodzaju kebab i pizza.  "chcąc się najeść.." no tak, bo u nas to trzeba "się najeść", nażreć wręcz, brzuch wypełnić i poklepać - to najważniejsze . Polecam bar mleczny, albo kebeb z sosem czosnkowym, duużo sosu, napewno nie wyjdziemy głodni.
Ludzie czy wy tu musicie wiecznie wszystko sprowadzać do żenującego poziomu bylejakości i taniochy? Wszystko musi być tanie i dużo. Jedyny wektor jakim się w życiu posługujecie to cena, biedronce podziękujcie to ona tak ludzi kształtuje, jeszcze własny ogon dzięki takiemu myśleniu będziecie zjadać bo jest najtańszy, wtedy się obudzicie.

Y
Yogi

byłem w Atmosphere - jak dla mnie żenada. Płacąc więcej oczekuję, że owszem, poczekam na posiłek, ale również na to, że będzie smaczny. Kaczka z kopytkami - kopytko wielkości winogrona w oszałamiającej ilości 3 szt., kaczka żylasta, niedobra, po kaczce zatwardzenie na 34h... Masakra. Nikomu nie polecam.

:)

Pic na wodzie  za bycie w przewodniku podobno sie płaci . powodzenia 

U
Ustczanka

Dym na wodzie w Ustce prosperować może w sezonie. Poza niestety serwowane dania nie na kieszeń mieszkańców. Byłam tam, aby ocenić pod względem różnorodności dań i cen... hmmmm, porcja sałatki z kurczakiem 25 zł x2 oraz 2 herbaty 60 zł. Chcąc się najeść trzeba dodać za danie 48 zł. To nie na kieszeń zarabiających 1700,00 zł. Pozdrawiam szefa!!!

S
Słupszczanka

Rafał fajne KUBOTY BLACK MATT a LACHOWICZ dalej sknera

M
Maniek

Brawo wreszcie ktoś to rozumie  ze SMS mozna kupić  ile sie chce. Aby łechtać ego 

U
Ustczanka

Dym na wodzie w Ustce prosperować może w sezonie. Poza niestety serwowane dania nie na kieszeń mieszkańców. Byłam tam, aby ocenić pod względem różnorodności dań i cen... hmmmm, porcja sałatki z kurczakiem 25 zł x2 oraz 2 herbaty 60 zł. Chcąc się najeść trzeba dodać za danie 48 zł. To nie na kieszeń zarabiających 1700,00 zł. Pozdrawiam szefa!!!

Y
Yogi

byłem w Atmosphere - jak dla mnie żenada. Płacąc więcej oczekuję, że owszem, poczekam na posiłek, ale również na to, że będzie smaczny. Kaczka z kopytkami - kopytko wielkości winogrona w oszałamiającej ilości 3 szt., kaczka żylasta, niedobra, po kaczce zatwardzenie na 34h... Masakra. Nikomu nie polecam.

~~remote

W samoobsługowym  MAR HUBie w Ustce ceny podobne, a smaczne wprawdzie jedzenie [dorsz, frytki i surówka] w byle jakim otoczeniu, z plastików i gotującego się oleju/frutury przez niemal całą dobę [ w sezonie].

g
gość :)

Byłam z dwa razy w Dym na wodzie i dania rewelacyjne, fakt ceny wysokie :( ale od święta zamiast prezentu można iść i zjeść coś dobrego :)
 

M
Maga

Gratuluję !
Dym na wodzie odwiedzę, nie miałam jeszcze okazji ale słyszałam dobre opinie.
W Atmosphere jestem ze 3 razy w roku i nigdy się nie zawiodłam, świetna kuchnia i obsługa :)
Co do cen w takich restauracjach, to mnie nie dziwi że danie kosztuje od 30-40 zł w górę. Może i dla wielu drogo ale jakość dań jest o wiele wyższa. 
 
W Słupsku daje radę jeszcze Deja vu a reszta, to średnia klasa.

g
goscgosc1234

bravo dla dym na wodzie, w atmosferze koleszka pracuje jako pomoc na kuchni za 6 pln na godzine, hehe brawo za zarobki

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3