Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzięki nim wędzoną rybę nad morzem można zjeść nie tylko w wakacje

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
archiwum prywatne
Coraz częściej w naszej kuchni pojawiają się ryby wędzone. Doceniamy nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Nie da się też ukryć, że na wybrzeżu jest to jedna z największych atrakcji kulinarnych. Amatorzy morza i prawdziwi smakosze na pewno ucieszą, się na wieść, że w Dziwnowie działa całoroczna wędzarnia.

Mowa oczywiście o Centrum Rybnym „Belona”. To rodzinna firma, która na rynku jest już od przeszło 10 lat. Działalność tworzą: Targ Rybny, całoroczna wędzarnia, a także smażalnia czynna sezonowo - średnio od kwietnia do końca października.

Zarówno w smażalni, jak i w wędzarni można zamawiać dania do zjedzenia na miejscu oraz zabrania na wynos. Wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco ze świeżych produktów wysokiej jakości.

Ryby z własnego połowu
Ryby dostępne w ofercie „Belony” pochodzą z własnego połowu, a także z lokalnego skupu z kutrów cumujących w Dziwnowie. Klienci mogą wybierać spośród bałtyckich gatunków takich jak: dorsz, flądra, turbot, okoń, sandacz czy śledź.

Dostępność ryb jest uzależniona od floty rybackiej. Osoby, który zależy na konkretnym gatunku mogą wcześniej skontaktować się z „Beloną” złożyć zamówienie lub poprosić o informacje kiedy i jakie ryby będą dostępne.

Na życzenie istnieje możliwość zrealizowania niestandardowego zamówienia na takie ryby jak: leszcz, płoć, gładzica, sieja czy troć dzika.

Samo zdrowie
Na szczególną uwagę zasługują jednak ryb y wędzone. Według statystyk, 80 proc. Polaków spożywa rybytylko raz w tygodniu lub rzadziej. A szkoda, bo ten rodzaj mięsa ma wiele substancji odżywczych, zwłaszcza w postaci wędzonej.

Badacze od dawna przypominają, że mięso ryb to znakomita podstawa zdrowego żywienia, można z nich przygotować wiele potraw dietetycznych. Oprócz tego, ryby to bogactwo składników odżywczych - szczególnie kwasów omega-3. WHO zaleca by spożywać je co najmniej 2 razy w tygodniu. Do tego są typowo nadmorskim smakołykiem.

Warto zwrócić uwagę, że na przykład proces wędzenia makreli zwiększa koncentrację zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczonych wielonienasyconych w jej mięsie - konkretnie kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego.

Popularne ryby wędzone nad morzem to przede wszystkim łosoś, chalibut, węgorz czy karmazyn. Te i inne można zamówić w „Belonie”.

Wracając jednak do przykładu z markrelą - spożycie wędzonej makreli zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomaga działanie narządów wewnętrznych. Zawiera również selen, który zapobiega toksycznemu wpływowi wolnych rodników, a tym samym reguluje pracę układu immunologicznego. Znajdziemy w niej także witaminy A, D, E i z grupy B, fosfor, wapń, miedź i cynk. Można więc powiedzieć, że jedna porcja wędzonej makreli to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa dla naszego organizmu.

Skonsultuj się zanim kupisz
Ryby wędzone dostępne w ofercie wędzarni „Belona” są wędzone metodą naturalną. W ich składzie nie znajdziemy wspomagaczy smaku czy konserwantów.

W razie wszelkich pytań i wątpliwości warto poprosić o radę sprzedawcę, który chętnie podzieli się swoją wiedzą. W dodatku przez cały rok.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dzięki nim wędzoną rybę nad morzem można zjeść nie tylko w wakacje - Głos Koszaliński

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza