Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek. Sprawdzamy, ile powinien kosztować dobry pączek

Piotr Kawałek [email protected] tel. 59 848 81 00 Fot. Kamil Nagórek
Pomiędzy pączkami z supermarketu a tymi z piekarni różnica polega nie tylko na cenie. Pączki z marketów są mniejsze i lżejsze.
Pomiędzy pączkami z supermarketu a tymi z piekarni różnica polega nie tylko na cenie. Pączki z marketów są mniejsze i lżejsze.
Dziś ceny pączków oszalały. W słupskich hipermarketach można je kupić już od 47 groszy, czyli w cenie zwykłej suchej bułki.

Według piekarzy cena pączka powinna być minimalnie cztery razy wyższa.

Ceny mąki i cukru od kilku dni rosną jak na drożdżach, tymczasem pączki, przynajmniej w dużych sieciach handlowych, tanieją. W Biedronce pączek kosztuje dziś... 47 groszy, w Kauflandzie dwa grosze drożej, w Realu tyle samo, o ile kupimy w opakowaniu po cztery lub dziewięć sztuk. Niewiele drożej jest w pozostałych sieciach super i hipermarketów. Ceny promocyjne obowiązują tylko dziś, pączki kosztują tyle co zwykłe pszenne bułki.

Tymczasem w najstarszych słupskich piekarniach ceny pączka są średnio trzy razy wyższe i wahają się od 1,30 zł do 1,70 zł. Żaden z piekarzy, z którymi rozmawialiśmy, nie robi też dziś promocji na pączki.

Czytaj też: Konserwanty w żywności. Niepotrzebnie nas nimi tak straszą?

- Te drastycznie niskie ceny pączków w dużych sieciach handlowych są tylko po to, aby przyciągnąć klientów, którzy i tak kupią coś więcej - uważa Renata Szula, córka Ryszarda Dzikowskiego, właściciela rodzinnej piekarni przy ul. Kilińskiego w Słupsku, istniejącej od 1945 roku. - Nasze pączki kosztują dużo więcej, ale i tak sprzedajemy je praktycznie po kosztach.

Jej zdaniem z ekonomicznego punktu widzenia pączek powinien kosztować dwa złote. Taka cena już od kilku miesięcy jest m.in. w niektórych piekarniach trójmiejskich. Podobnego zdania jest Arkadiusz Lewna, współwłaściciel innej rodzinnej piekarni w Słupsku, przy ul. Sierpinka.

- To niemożliwe, aby pączek kosztował 50 groszy, podczas gdy koszty produkcji są tak wysokie. To ceny dumpingowe - mówi A. Lewna, który nie chce komentować jakości pączków z supermarketów. - W ostatnim czasie mąka podrożała o 40 procent, cukier prawie o 100 procent. Zarobek na pączkach jest minimalny lub żaden.

Czytaj też: W Lęborku będzie nowa Biedronka

Według cukierników, pączki marketowe mogą być robione innym sposobem.

- Być może są wyrabiane maszynowo, aby było szybciej i taniej - zastanawia się Dariusz Chorąży, właściciel piekarni Sezam w Słupsku. - Nie wiem, jak oni to robią, ale wliczając jajka, mleko, mąkę i robociznę, niemożliwe jest wyprodukowanie pączka tak tanio.

Z czego składa się pączek? Jeden stugramowy pączek zawiera średnio:

  • 400 kilokalorii,
  • 7,2 gram białka,
  • 64,5 gram węglowodanów,
  • 15,3 gram tłuszczu.
  • Pączek o wadze 60 gram ma około 250 kilokalorii.

    Skład surowcowy: mąka, cukier, masło, jaja, mleko, dżem. Jest smażony w oleju.

     

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza