Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek. Wybraliśmy najsmaczniejsze pączki (wideo)

Paweł Sikorski, [email protected]
Do pomocy przy ocenianiu pączków zaprosiliśmy nauczycielki z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, związane na co dzień z cukiernictwem.
Do pomocy przy ocenianiu pączków zaprosiliśmy nauczycielki z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, związane na co dzień z cukiernictwem. Krzysztof Piotrkowski
Pomagamy naszym Czytelnikom w wyborze pączków na dzisiejsze święto. Stworzyliśmy subiektywny ranking punktów piekarniczo-cukierniczych w Słupsku i Ustce. Gdzie warto kupić pączki?

Wczoraj w godzinach porannych każdy z redaktorów "Głosu" wybrał się do piekarni, cukierni i marketu, aby zakupić pączki. W ten sposób na mapie Słupska i Ustki namierzyliśmy około 20 punktów. Wszystkie wzięły udział w naszym plebiscycie na "Pączek dnia". Próbowaliśmy każdego pączka i przyznawaliśmy subiektywne oceny. Do współpracy zaprosiliśmy ekspertów z dziedziny cukiernictwa: panią Grażynę Włoch (kierownik pracowni gastronomiczno-hotelarskiej w Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku) oraz panią Dorotę Zblewską, nauczycielkę, również ze słupskiego CKP.

Na podstawie zestawienia wszystkich ocen powstał nasz ranking. Ostatecznie wybraliśmy sześć najlepszych. Najsmaczniejsze były według nas pączki z Piekarni Bagietka z Netto na ul. Małcużyńskiego, które charakteryzowały się domowym wyglądem, były pulchne, nie za słodkie i miały pyszne nadzienie. Bardzo dobre były również wyroby zakupione w E.Leclercu oraz w markecie Stokrotka (ul. 11 Listopada).

Dzień szczególny dla cukierników

Przygotowanie pączka to proces kilkuetapowy. W taki dzień jak tłusty czwartek cukiernicy i piekarze muszą wykazać się dużą determinacją, gdyż zapotrzebowanie na słodkie wyroby jest kilkukrotnie wyższe niż w powszedni dzień. Do wyrobu pączków potrzebujemy: cukru, mąki, żółtek jaj, soli, tłuszczu i aromatu. Niezbędne jest również nadzienie najczęściej jest to konfitura, marmolada, znacznie rzadziej dżem. Najlepiej, aby nadzienie miało zapach róży, wtedy pączek nabiera niezwykłego aromatu i smaku. Smażenie odbywa się w temperaturze ok. 160-170 stopni Celsjusza. Wykorzystuje się najczęściej smalec, chociaż popularna jest także tzw. frytura, czyli połączenie smalcu i oleju. Aby wyrób nie pochłaniał znacznej ilości tłuszczów, dodaje się niewielkie ilości alkoholu lub octu, które zahamowują proces wchłaniania. Ważne jest także odpowiednie przyozdobienie pączków. Słodkie łakocie, które sprawiają dobre wrażenie wizualne, to połowa sukcesu marketingowego.

Piekarnia Bagietka, ul. Małcużyńskiego
- Nagrodzony - I miejsce
- Cena: 1,60 zł
- Opinia: Pączek charakteryzował się domowym wyglądem, był pulchny, bardzo dobrze wypieczony, ozdobiony lukrem. Był nie za słodki, smakował dokładnie tak, jak powinien. Ponadto miał dużo nadzienia, umieszczonego centralnie.

E. Leclerc, ul. 11 Listopada
- Nagrodzony - II miejsce
- Cena: 1,19 zł
- Opinia: Pączek pulchny i elastyczny. Ciasto doskonałe, pasek (tzw. obrączka) wokół pączka świadczy o prawidłowym procesie smażenia. Nasze ekspertki uznały, że pączek wręcz uśmiecha się do nas. Ponadto był przyozdobiony skórką pomarańczową.

Stokrotka, ul. 11 Listopada
- Nagrodzony - III miejsce
- Cena: 0,79 zł
- Opinia: Smakowo i wizualnie bez zastrzeżeń. Na pączku dużo lukru, a w środku sporo marmolady. Smakowo również było wszystko OK. To duże zaskoczenie, bo pączki z tzw. sieciówek zazwyczaj wypadały blado w naszym rankingu.

Brzóska, Ustka
- Wyróżniony
- Cena: 1,80 zł
- Opinia: W pączku znaleźliśmy dużo nadzienia z róży, było ułożone prawidłowo, czyli centralnie. Wizualnie wyrób prezentował się naprawdę dobrze. Na wyróżnienie zasługuje także sposób zapakowania pączka na wynos.

Piekarnia Domin, Stary Rynek
- Wyróżniony
- Cena: 1,20 zł
- Opinia: Pączek był bardzo ładny, wracał do pierwotnej pozycji po zgnieceniu, tzn. że ciasto było dobrze wyrobione. Smakowo jednak nie powalał na kolana, ale i tak wyróżniał się wśród pozostałych. Jedyny minus - był zbyt duży (wagowo).

Piekarnia Staropolska, ul. Grottgera
- Wyróżniony
- Cena: 1,50 zł
- Opinia: Pączek był duży i kształtny, miał tzw. obrączkę. Marmolada, ułożona centralnie, miała dobry smak, nie za słodki. Zastrzeżenia mieliśmy jednak do ciasta, z którego powstał wyrób. Uznaliśmy, że jest nieco suche i gliniaste.

Przyjaciel Piekarz, ul. Kopernika
Ciasto elastyczne, struktura w porządku, ale pączek był zbity przy gryzieniu. Nadzienie nieułożone centralnie.

Piekarnia Wenta, ul. Tuwima
Do wyrobu dodano zbyt dużo aromatu pomarańczowego, co mocno wplynęło na końcowy smak.

Piekarnia Cudaczek, ul. Batorego
Pączek był suchy, miał mało nadzienia. Naszym ekspertkom wydał się wręcz przesolony. Wizualnie OK.

Lidl, ul. 3. Maja
Wyrób był sztuczny, miał dziwny smak. Można wręcz powiedzieć, że nie smakował jak pączek.

Biedronka, ul. 11 Listopada
Pączek był pulchny, miał dużo nadzienia. Przyozdobiony cukrem pudrem. Podczas degustacji wydał się jednak suchy.

Piekarnia PSS, ul. Poznańska
- Pączek był bardzo suchy, miał malutko nadzienia w środku. Nie wracał po zgnieceniu, co świadczy o błędzie podczas smażenia.

Piekarnia Szyca, ul. Hubalczyków
Pączek był pulchny, dobrze wyrośnięty. Był jednak mocno nasiąknięty tłuszczem, mocno wyczuwalnym podczas degustacji.

Piekarnia Gminno-Spół., Ustka
Pączek był mocno gliniasty. Ponadto miał mało marmolady - puste przestrzenie wynikały z użycia żelatyny.

Real, Kobylnica
Wyrób był przyozdobiony skórką pomarańczową, wizualnie OK, ale tracił przy bliższym poznaniu smakowym.

Intermarche, ul. Szczecińska
Wyrób był gliniasty i suchy. Miał dużo marmolady, ale generalnie odstraszał swoim wyglądem.

Piekarnia Sezam, ul. Armii Krajowej
Ten pączek uznaliśmy za wyjątkowo gliniasty, bardzo trudny w spożywaniu. Marmolada była bardzo słodka.

Piekarnia Muszelka, ul. Wojska Polskiego
Ku zaskoczeniu wyrób wypadł najsłabiej w zestawieniu. Był zbity, gliniasty i pomarszczony. A był zdecydowanie najdroższy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza