W kawowych zmaganiach wzięło udział 8 drużyn złożonych z uczniów szkoły. Ich rywalizację i przygotowane przez nich stoliki z kawą obserwowali koledzy i koleżanki w auli szkoły. Jakie kawowe specjały przygotowywali uczniowie?
- Zrobiłyśmy kawę latte - mówi Martyna Jędrzejewska ze zwycięskiej drużyny.
- Podstawą jej przygotowania jest spienione mleko. Do niego wlewamy powoli kawę i powstaje wówczas napar z trzema warstwami. Wystąpiłyśmy w strojach kelnerek z dawnych lat, które uszyła nam babcia. Wcześniej ich projekty znalazłyśmy w internecie.
To nie pierwszy konkurs zorganizowany w elektryku. W listopadzie ubiegłego roku szkoła zorganizowała konkurs w lepieniu pierogów.
- Kształcimy gastronomików i hotelarzy, więc staramy się uatrakcyjnić im naukę zawodu - mówi Anna Hurec, wicedyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku. - Oprócz zajęć teoretycznych organizujemy konkursy, aby uczniowie zdobyli nowe umiejętności praktyczne.
Jury oceniało smak przyrządzonej kawy (jego członkinie musiały spróbować każdego z 8 naparów), sposób podania oraz zastosowane słodkie dodatki.
Najlepszymi umiejętnościami parzenia i podawania kawy wykazała się reprezentacja I klasy technikum hotelarskiego. Na drugim miejscu uplasowała się drużyna z III klasy technikum gastronomicznego, a trzecią lokatę zajęli uczniowie II klasy technikum hotelarskiego. Nagroda publiczności przypadła III klasie technikum hotelarskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?