Choć letni skwar nie zachęcał do przebywania w centrum miasta, to jednak ci, którzy przyszli na plac Zwycięstwa, nie zawiedli się, bo wystawcy zaprezentowali fantastyczne wyroby. Z Litwy przyjechali ze swoim fantastycznym chlebem tamtejsi producenci.
Nie zabrakło także regionalnych wędlin produkowanych przez Romana Kaczmarskiego, rzeźnika ze Strzelinka czy produktów ze świni złotnickiej pstrej, które oferowało małżeństwo Krystyny i Zbigniewa Kędziorów z Kończewa. Wielu osobom smakowały także świeże miody lipowe, które w ramach promocji gminy prezentował Eugeniusz Dańczak, wójt Dębnicy Kaszubskiej.
Jarmarkowi towarzyszyły kulinarne zmagania o certyfikat "Smak Pomorza 2013. W kategorii samorządów ostatecznie pierwsze miejsce przypadło reprezentacji starostwa słupskiego, a wśród dziennikarzy tryumfował redaktor Marcin Kamiński, szef tygodnika "Teraz Słupsk".
Natomiast Kamil Nagórek, fotoreporter "Głosu Pomorza" z Moniką Michałkiewicz, dziennikarką Kanału 6 zdobyli wyróżnienie za grillowaną pieczeń w kształcie napisu "Słupsk". Rozegrano także zawody w grillowaniu między młodymi gastronomikami, a swoimi umiejętnościami mogli się także popisać także zainteresowani mieszkańcy miasta, którzy chętnie degustowali przygotowane przez zawodowców potrawy.
Grillowaniu towarzyszyły występy teatru dla dzieci, koncert kaszubskiego zespołu muzycznego "Zgoda" oraz wielu innych artystów, którzy tworzyli miłą atmosferę, choć chyba dla wielu osób tego dnia najmilszy był smak zimnego piwa, serwowanego także na placu Zwycięstwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?