Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Finał akcji słupskich restauratorów. Od 18 maja lokale wznawiają działalność

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
W niedzielę, 17 maja, słupscy restauratorzy dostarczyli posiłek dla pracowników stacji Pogotowia Ratunkowego.
W niedzielę, 17 maja, słupscy restauratorzy dostarczyli posiłek dla pracowników stacji Pogotowia Ratunkowego. Fot. Wojciech Frelichowski
Restauratorzy ze słupskich lokali zakończyli akcję dowozu posiłków dla medyków - lekarzy, pielęgniarek, ratowników medycznych, kierowców karetek, salowych. Od 18 maja lokale gastronomiczne reaktywują swoją działalność.

Przypomnijmy: w połowie marca grupa słupskich restauratorów skrzyknęła się, aby pomóc lekarzom, pielęgniarkom, salowym, ratownikom, wszystkim pracownikom medycznym w ich pracy związanej z opieką nad chorymi w sytuacji, gdy służba zdrowia musiał się zmierzyć z epidemią koronawirusa. Pomoc polegała na dowożeniu posiłków do słupskiego szpitala, potem także dla innych placówek medycznych.

- Początkowo były cztery lokale, ale szybko dołączyły następne. Do akcji przystąpili także podmioty spoza branży gastronomicznej, na przykład punkty handlowe, rolnicy, a także grupy słupszczan, którzy przekazywali pieniądze na ten cel - mówi Grzegorz Rocławski z restauracji Casa Italia, inicjator akcji.

W rezultacie zawiązała się grupa Team Słupskiej Gastronomii. Sporządzono grafik i posiłki dowożono dwa-trzy razy w tygodniu.Jedni gotowali (czasem we własnym domy, jak Beata Sawicka z Młyna Słupskiego), inni dostarczali kuchniom warzywa (jak sklep warzywniczy na Starym Rynku i grupa rolników spod Słupska), a jeszcze inni wspomagali przygotowywanie posiłków zbiórką pieniędzy (jak kibice Gryfa Słupsk).

Gastronomicy nie zapomnieli też o Wielkanocy i kulinarnych tradycjach z nią związanych. Były nie tylko typowe wielkanocne dania, ale również pyszne słodkości, o które zadbał catering cukierniczy Numero Phi oraz cukiernia Domin z Dębicy Kaszubskiej.
Przez dwa miesiące do Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego przy ul. Hubalczyków, stacji Pogotowia Ratunkowego przy ul. Paderewskiego oraz Centrum Zdrowia Psychicznego przy ul. ul. Obrońców Wybrzeża dostarczono ponad dwa tysiące posiłków.

Dziś, 17 maja, słupscy restauratorzy zakończyli akcję dostarczając posiłek dla pracowników stacji Pogotowia Ratunkowego. Grillowane specjały przygotowała restauracja Atmosphere.

- Od poniedziałku, 18 maja, wznawiamy działalność naszych lokali. Wierzę, że pracy nam nie zabraknie - mówi Grzegorz Rocławski.

W dwumiesięcznej akcji wzięły udział:
Casa Italia, Młyn Słupski, Słupskie Smaki, Atmoshere, Kebab House, Przystanek Smaku, William Wallace, Antidotum, Pyszne Jedzonko, Sayuri Sushi, Mish Mash, Pod Kasztanem, Pod Kluką, Rozkoszna Pierogarnia, Aureus, Anna de Croy, Bistro Ratusz, Green Bistro, catering cukierniczy Numero Phi, piekarnia Domin, Byblos Mezza House, grupa kibiców Gryfa Słupsk, sklep warzywniczy na Starym Rynku, grupa rolników spod Słupska.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza