Finał akcji słupskich restauratorów. Od 18 maja lokale wznawiają działalność

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski

Wideo

Zobacz galerię (16 zdjęć)
Restauratorzy ze słupskich lokali zakończyli akcję dowozu posiłków dla medyków - lekarzy, pielęgniarek, ratowników medycznych, kierowców karetek, salowych. Od 18 maja lokale gastronomiczne reaktywują swoją działalność.

Przypomnijmy: w połowie marca grupa słupskich restauratorów skrzyknęła się, aby pomóc lekarzom, pielęgniarkom, salowym, ratownikom, wszystkim pracownikom medycznym w ich pracy związanej z opieką nad chorymi w sytuacji, gdy służba zdrowia musiał się zmierzyć z epidemią koronawirusa. Pomoc polegała na dowożeniu posiłków do słupskiego szpitala, potem także dla innych placówek medycznych.

- Początkowo były cztery lokale, ale szybko dołączyły następne. Do akcji przystąpili także podmioty spoza branży gastronomicznej, na przykład punkty handlowe, rolnicy, a także grupy słupszczan, którzy przekazywali pieniądze na ten cel - mówi Grzegorz Rocławski z restauracji Casa Italia, inicjator akcji.

W rezultacie zawiązała się grupa Team Słupskiej Gastronomii. Sporządzono grafik i posiłki dowożono dwa-trzy razy w tygodniu.Jedni gotowali (czasem we własnym domy, jak Beata Sawicka z Młyna Słupskiego), inni dostarczali kuchniom warzywa (jak sklep warzywniczy na Starym Rynku i grupa rolników spod Słupska), a jeszcze inni wspomagali przygotowywanie posiłków zbiórką pieniędzy (jak kibice Gryfa Słupsk).

Gastronomicy nie zapomnieli też o Wielkanocy i kulinarnych tradycjach z nią związanych. Były nie tylko typowe wielkanocne dania, ale również pyszne słodkości, o które zadbał catering cukierniczy Numero Phi oraz cukiernia Domin z Dębicy Kaszubskiej.
Przez dwa miesiące do Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego przy ul. Hubalczyków, stacji Pogotowia Ratunkowego przy ul. Paderewskiego oraz Centrum Zdrowia Psychicznego przy ul. ul. Obrońców Wybrzeża dostarczono ponad dwa tysiące posiłków.

Dziś, 17 maja, słupscy restauratorzy zakończyli akcję dostarczając posiłek dla pracowników stacji Pogotowia Ratunkowego. Grillowane specjały przygotowała restauracja Atmosphere.

- Od poniedziałku, 18 maja, wznawiamy działalność naszych lokali. Wierzę, że pracy nam nie zabraknie - mówi Grzegorz Rocławski.

W dwumiesięcznej akcji wzięły udział:
Casa Italia, Młyn Słupski, Słupskie Smaki, Atmoshere, Kebab House, Przystanek Smaku, William Wallace, Antidotum, Pyszne Jedzonko, Sayuri Sushi, Mish Mash, Pod Kasztanem, Pod Kluką, Rozkoszna Pierogarnia, Aureus, Anna de Croy, Bistro Ratusz, Green Bistro, catering cukierniczy Numero Phi, piekarnia Domin, Byblos Mezza House, grupa kibiców Gryfa Słupsk, sklep warzywniczy na Starym Rynku, grupa rolników spod Słupska.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Wypada podziękować.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3