Uroczystość rozpoczął Zespół Taneczny „Perlë” z SP 2 w Słupsku prezentując poloneza. Po wprowadzeniu flag: Polski, Kaszub i Unii Europejskiej odśpiewano hymn kaszubski i oficjalnie ogłoszono rozpoczęcie Dnia Kaszubskiego. Wiceprezeska Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Słupsku Karolina Keler podzieliła się spostrzeżeniem, że - dziś spełnia się sen wielkich Kaszubów. Tych Kaszubów, którzy starali się, by kaszubska kultura tu, w Słupsku miała swoje święto. Niech on trwa. Nie tylko wczoraj, dziś, jutro, za rok. Niech trwa i przemienia się w rzeczywistość. Jest coś, co napawa mnie szczególną dumą. W tym roku zadziało się coś absolutnie wyjątkowego. Ponad 30 osób włączyło się w organizację Kaszubskiego święta - od nauczycieli po słupskich Zrzeszeńców - zaprzyjaźnionych z Kaszubami. Do krzewienia kaszubskiej kultury nie jest potrzebny kaszubski rodowód. Do świętowania Dnia Kaszubskiego potrzebna jest miłość, pasja, chęć działania. To właśnie się w tym roku zadziało w SP 2 w Słupsku.
W ramach Dnia Kaszubskiego odbył się Regionalny Konkurs Kulinarny wg tradycji kaszubskiej organizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej w Słupsku i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie. Podczas uroczystości Dnia Kaszubskiego wręczono nagrody finalistkom z Dębnicy Kaszubskiej.
Na scenie zaprezentowali się: Szkolny Zespół „Perlë” z SP 2 w Słupsku pod kierunkiem Katarzyny Mielniczuk i Karoliny Keler, Szkolny Zespół „Lãbòrsczé Słunuszka” ze Społecznej Językowej Szkoły Podstawowej LTO w Lęborku pod kierunkiem Bożeny Siuty, uczniowie z Kaszubskiego Liceum Ogólnokształcącego w Brusach w montażu słowno-muzycznym na temat ks. bpa Konstantyna Dominika pod kierunkiem Felicji Baska Borzyszkowskiej, Zespół „Małe Gochy” z Lipnicy pod kierunkiem pani Danuty Prądzińskiej-Lewandowskiej wraz z kapelą pod przewodnictwem pana Tomasza Drążkowskiego, kaszubskie teksty recytowały laureatki powiatowych eliminacji „Rodny mòwë” w Słupsku Julia Barcikowska i Julia Foltyn z SP 2 w Słupsku, zaprezentował się Szkolny Zespół „Jantar” z Motarzyna pod kierunkiem Gabriela Konkela i wystąpili Krajniacy prezentując krajeńskie zwyczaje pod kierunkiem prof. Jowity Kęcińskiej-Kaczmarek.
Na Dzień Kaszubski zostały przygotowane wystawy: literatury regionalnej i kaszubskich rękodzieł autorstwa pani Stefanii Plewy i Małgorzaty Leszman.
Wspaniała uroczystość nabrała także kaszubskich smaków kulinarnych – można było skosztować chleba ze smalcem, kucha z piekarni pana Lewny i pana Cymana oraz innych przysmaków wykonanych przez pracowników SP 2 w Słupsku.
Dzień Kaszubski zakończono dyskusją panelową w Radio Słupsk. Na antenie radia o edukacji regionalnej rozmawiali: Karolina Keler wiceprezeska słupskiego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Anna Piliszczuk nauczycielka z SP 4, Łukasz Grzędzicki prezes Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Leszek Kuliński wójt gminy Kobylnica i Łukasz Zołtkowski nauczyciel regionalista z Gochów. Dyskusję poprowadziła Edyta Lubiak.
Projekt współfinansowany ze środków Urzędu Miejskiego w Słupsku
Czytaj także:
- Nocne włamanie do jednego ze słupskich domów
- Zawodowy strażak miał 1,6 promila alkoholu. Zatrzymany podczas jazdy
- Maja Sablewska ubierała słupszczanki (wideo, zdjęcia)
- Członkowie słupskiego gangu wkrótce zostaną oskarżeni
Follow https://twitter.com/gp24_pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?