Spis treści
Ciasteczka bez wycinania
Maślane ciasteczka to dla wielu ulubiony dodatek do kawy czy herbaty. Zwykle ich przygotowanie zajmuje nieco czasu. Musimy najpierw zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, a następnie wałkować i wycinać kształty. Podpowiadamy jednak znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na ich przygotowanie.
By zrobić maślane ciasteczka potrzebujesz:
- miksera kuchennego,
- tłuczka do mięsa.
Na czym polega ten trik? Całe ciasto wykonujesz mikserem, bez zagniatania rękami. Następnie wystarczy zrobić z niego wałek i owinąć folią spożywczą. Po schłodzeniu wystarczy pokroić ciasto na krążki.
Ciastka będą wyglądać, jak z cukierni jeśli spłaszczymy je delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa. Odciśnięty na nich wzór ciekawie udekoruje nasz wypiek.
Maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem
Mamy dla ciebie przepis na pyszne i rozpływające się w ustach maślane ciasteczka z lekko korzenną nutą. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi:
- skórki i soku z cytryny,
- tymianku,
- imbiru.
Takie połączenie może początkowo zaskoczyć, jednak już po pierwszym gryzie przekonasz się, że te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Ciastka są słodkie, delikatnie ostre i orzeźwiające. Dodatkowo są bardzo łatwe do wykonania.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem:
Przepis na maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem
(porcja na ok. 40 ciasteczek, czas przygotowania: ok. 15 minut + chłodzenie ciasta ok: 1 godzinę + pieczenie ciastek ok. 15 minut)

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z cytryny,
- 1 łyżeczka imbiru ( przyprawy),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- szczypta soli,
- 3 łyżki mleka do posmarowania ciastek.
Jak zrobić maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem?
- Utrzyj masło z cukrem za pomocą miksera.
- Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, imbir, tymianek i sól. Utrzyj, aż składniki się połączą.
- Na koniec dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając ucierania. Ciasto będzie gęste i grudkowate - nie przejmuj się, tak ma być.
- Oprósz deskę lub stolnicę odrobiną mąki i wyłóż ciasto.
- Uformuj je w dwa wałki. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum jedną godzinę.
- Po tym czasie pokrój ciasto na krążki grubości ok. centymetra.
- Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć wałkiem, by powstał na ciastkach ładny wzór.
- Posmaruj ciastka odrobiną mleka.
- Piecz ciasteczka około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka gotowe. Można je jeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Zobacz także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny
Genialny trik na maślane ciasteczka. Zapomnij o wycinaniu. T...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym