Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina podbiła podniebienia gości w Swołowie

Daniel Klusek
Gęsinę serwowano na różne sposoby.
Gęsinę serwowano na różne sposoby. Łukasz Capar
Tłumy słupszczan i mieszkańców regionu odwiedziły w miniony weekend (5-6 listopada) Muzealną Zagrodę Albrechta w Swołowie. Było smacznie, bo na stołach królowała gęsina.

Słupskie Muzeum Pomorza Środkowego zorganizowało Święto Gęsi już po raz czwarty. Piękna pogoda sprawiła, że do Zagrody zjechały tłumy mieszkańców regionu.

Największym magnesem była oczywiście gęsina. Wystawcy i członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu przygotowali wiele potraw z mięsem z gęsi w roli głównej. Każdy mógł skosztować pasztecików i pierogów z mięsem z gęsi, chleba ze smalcem, brukwianki z gęsiną, bigosu na gęsinie, a także pieczonych gęsich udek i piersi.

Specjały z gęsiny były też głównym składnikiem menu Gospody pod Wesołym Pomorzaninem. Ich ceny były zróżnicowane, od pięciu złotych za zupę czy chleb ze smalcem, do 70 za połowę wędzonej gęsi.

Wielu chętnych przyciągnęły również stoiska z miodami, nalewkami, sokami i przetworami z warzyw i owoców. W czasie gdy dorośli smakowali potrawy, dzieci bawiły się podczas licznych konkursów, jakie zorganizowali pracownicy Muzeum Pomorza Środkowego. Dla wszystkich przygrywała Darłowska Orkiestra Dęta.

- Na Święcie Gęsi jesteśmy po raz pierwszy, chociaż na imprezach w Zagrodzie staramy się bywać regularnie mówiła Maria Janowska ze Słupska, która w sobotnie południe do Swołowa przyjechała z mężem i wnukami. Dzieci właśnie rysują gęsi i bawią się podczas konkursów z paniami z muzeum, a my zajadamy się zupą na gęsinie. Przyznam, że smakuje. Mąż rozgląda się też za nalewkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza