Jak wygląda współcześnie praca w gorzelni funkcjonującej już ponad 150 lat? Jak wygląda proces tworzenia rzemieślniczych alkoholi w oparciu o najlepsze surowce uprawiane własnoręcznie na okolicznych polach? Na te i na wiele innych pytań odpowiedział Michał Paszota - właściciel gorzelni w Podolu Wielkim.
Uczestnikami zwiedzania byli mieszkańcy gminy Główczyce, którzy w miłej atmosferze przez dwie godziny mieli okazję zwiedzić obiekty w których, w zabytkowym wnętrzu, w oparciu o nowoczesną aparaturę, powstają trunki zdobywające nagrody i uznanie w kraju i za granicą.
- Pan Michał Paszota, nie tylko oprowadził nas opowiadając o kolejnych etapach powstawania wyrobów, ale też, jako pasjonat, podzielił się wieloma ciekawostkami dotyczącymi całej branży wódek i whisky tworzonych w Polsce i na świecie. Uczestnicy, oprócz pamiątkowego kieliszka z logo gorzelni, otrzymali też możliwość skosztowania wybranych trunków produkowanych w gorzelni, poznając historię ich tworzenia i wyjątkowe atrybuty cechujące każdy z nich - mówi Paweł Żmuda, dyrektor GOK w Główczycach, organizator wydarzenia.
Zwiedzanie gorzelni
Od pewnego czasu zwiedzanie gorzelni jest możliwe. Obiekt otworzył się na turystów i za 39 zł można go zwiedzać. Każde oprowadzanie zakończone jest degustacją. To jedna z ciekawszych atrakcji w naszym regionie.
Zwiedzanie jest możliwe w każdy wtorek i sobotę o godzinie 13. Czas trwania wycieczki: około 1,5 h. Będzie mozna zobaczyć pracę tradycyjnej gorzelni rolniczej od podszewki, poczuć atmosferę niezwykłego i twórczego miejsca oraz spróbować wielokrotnie nagradzanych alkoholi i nie tylko.
Zobacz także: Dzień otwarty nowej hali targowej w Miastku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?