Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gospodarka domowa: Przetwory. Robić czy kupić?

Marta Iwanczewska
Gospodarka domowa: Przetwory. Robić czy kupić?Na targowiskach bez trudu znajdziemy wszystko, co chcielibyśmy umieścić w słoikach, ale z zakupem jabłek czy gruszek na przetwory warto jeszcze poczekać.
Gospodarka domowa: Przetwory. Robić czy kupić?Na targowiskach bez trudu znajdziemy wszystko, co chcielibyśmy umieścić w słoikach, ale z zakupem jabłek czy gruszek na przetwory warto jeszcze poczekać. Fot. Sebastian Wołosz
Warzywa można kisić, marynować. Popularne są również różnego rodzaju sałatki i przeciery. Z owoców robi się dżemy, konfitury, soki, wina. Smakują pewnie lepiej niż te ze sklepu. Ale czy z punktu widzenia naszej domowej ekonomii warto robić przetwory samemu?

- Ogórki kiszą się już kilka tygodni. Teraz będę przygotowywać konfitury oraz dużo leczo - mówi pani Żaneta, emerytka. - Słoiki rozdzielam całej rodzinie. Córka nie ma czasu na siedzenie w kuchni, więc ja przygotowuję przetwory na zimę. Śliwki mam od sąsiada z działki, porzeczki i cukinię sama wyhodowałam. Muszę tylko dokupić paprykę i bakłażany.

Czy przygotowywane w zaciszu domowej kuchni zaprawy kosztują mniej niż te, które możemy znaleźć na półce w supermarkecie?

Ceny warzyw w sezonie podlegają duzym zmianom. Przykładowo ceny czerwonej papryki na początku czerwca sięgają kilkunastu złotych, by pod koniec sierpnia spaść do 3-4 zł za kilogram. Marynowana papryka w sklepie kosztuje natomiast ok. 3-6 zł za 300-gramowy słoik, bez względu na to, jaką porę roku obecnie mamy. Nie trzeba też liczyć pieniędzy, które wydalibyśmy na cukier, sól i ocet, potrzebne do przygotowania przetworów. Nie musimy martwić się też gdzie i w czym je przechowywać. Nie każdy posiada w domu spiżarnię. Natomiast do sklepu można się udać w każdej chwili, a będą tam na nas czekać kiszone ogórki, marynowane patisony czy przecier pomidorowy.

- Nie kupuję gotowych przetworów. Tyle się mówi o konserwantach i ich szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. Nie chciałabym, żeby moje wnuki to jadły - stwierdza pani Żaneta. - Dopóki mam siły, przygotowuję wszystko sama.

Rzeczywiście, wiele osób utrzymuje, że woli przygotowane własnoręcznie czy też przez członków rodziny zaprawy. Przyzwyczajeni jesteśmy do poznanych w dzieciństwie smaków, które nie zawsze możemy odnaleźć po otworzeniu kupnego słoika. Nie bez znaczenia jest też fakt, że przygotowując przetwory samodzielnie, wiemy jakiej jakości produktów używamy i nic nie jest w stanie nas zaskoczyć.

Powoli kończy się już sezon na ogórki, co można zauważyć przede wszystkim po stopniowym wzroście ich ceny. Obniżenie cen możemy zauważyć w przypadku winogron, śliwek, porzeczek, cukinii, papryki czy bakłażanów.

- W najbliższym czasie będzie można kupić też taniej kapustę, dynię, buraki czy brukselkę. Za kilka tygodni dostępne już będą najsmaczniejsze jabłka czy gruszki - twierdzi właścicielka stoiska na jednym ze szczecińskich targowisk. - Wymieniamy się z klientkami przepisami. Każda z nich posiada jedyną w swoim rodzaju recepturę. Czasem ja coś podpowiem, czasem one mnie. Zdarzyło się parę razy, że przepis mi się nie udał, ale i tak lubię poeksperymentować.

Przetwory domowe, powstałe na bazie naturalnych składników, pozwalają nam w czasie ciężkiej zimy poczuć smak lata, na które z takim utęsknieniem wtedy czekamy. Odnalezione gdzieś na dnie spiżarki, przywołają wspomnienie ciepłych dni oraz wyjątkowych, polskich smaków. Dlatego może nie warto przeliczać pieniędzy, tylko wziąć się do pracy i przygotować jak najwięcej słoików dla rodziny.

  • cena za kilogram                                                     cena za słoik przetworu

ogórki gruntowe 3,99zł                                               ogórki konserwowe 3,69-5,89 zł za ok. 500g
czerwona papryka 4,99zł                                           papryka marynowana 2,79-5,55zł za ok. 300g
biała kapusta 2,49zł                                                   kapusta kiszona 5,99 za kilogram
śliwki węgierki 3,49zł                                                 powidła śliwkowe 3,35 za 330g
brzoskwinie 4,69zł                                                     dżem brzoskwiniowy 6,29 za 500g
cukier 3,25zł za kg
ocet ok. 2zł /0,5l
sól ok. 1zł
słoik półlitrowy ok. 1,70 zł
 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza