- Pomysł wyszedł z góry, czyli od Małgorzaty Iwańskiej, dyrektor naszej szkoły. Wydał mi się osobliwy i ciekawy. Do tej pory nigdzie nie łączono nauki języka kaszubskiego i gotowania - mówi Karolina Keler, nauczycielka języka kaszubskiego w ZSP.
Karolina Keler stara się łączyć na zajęciach tradycyjną kuchnię kaszubską z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.
- Kuchnia kaszubska opiera się na bardzo prostych przepisach, a my staramy się je unowocześnić - stwierdza nauczycielka.
Wczoraj po kaszubsku gotowali uczniowie klas czwartych, którzy od tego roku zaczęli przygodę z kulturą kaszubską.
- Skoro uczę się gotować po kaszubsku, język także wypadałoby znać choć trochę - mówiła Paulina, jedna z uczennic biorących udział w projekcie.
Katarzyna Lutkiewicz, która przygotowywała wczoraj gęś po kaszubsku z sosem rokitnikowo-pigwowym oraz kurę w białym sosie podawaną z ugotowanym ryżem i dodatkiem agrestu, przyznaje, że kontakt z kuchnią kaszubską ma dopiero od tego roku.
- Wcześniej nie miałam z nią styczności, a jest bardzo ciekawa. Zaskoczyło mnie łączenie niektórych smaków, jak potrawki z kurczaka z agrestem - opowiada uczennica ZSP.
Karolina Keler przyznaje, że trudnością dla uczniów może być bariera językowa, ponieważ większość z nich nie miała wcześniej żadnej styczności z językiem kaszubskim. Uczniowie robią jednak duże postępy, swobodniej czytają, a nawet zaczynają mówić po kaszubsku.
Czytaj także:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?