Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowane potrawy na majówkowy weekend

sxc.hu
sxc.hu
Przepisy na grillowane potrawy umilą majówkowy weekend.

Sznycle

Składniki:
4 sznycle z szynki (600g),
4 ząbki czosnku,
pół łyżeczki curry,
świeże zioła,
3 łyżki oleju,
kostka mięsna.

Przygotowanie:
Kostkę mięsną rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, ostudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę, curry i olej. Mięso posmarować marynatą i pozostawić na 30 minut.

Grillować około 12 minut. Przed końcem grillowania można położyć plaster żółtego sera. Można podawać z sosem czosnkowym.

Łosoś w ziemniaczanych łuskach

Składniki:
800g file4ta z łososia ze skórą
3 ziemniaki
50g masła
łyżka oliwy
jajko
mielona słodka papryka
sól
pieprz.

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Filet z łososia solimy i smarujemy żółtkiem, do łososia przyklejamy plastry ziemniaka układając je od strony ogona, tak aby każda warstwa przykrywała poprzednią, do połowy.

Aluminiowa tackę smarujemy oliwą, kładziemy na niej łososia warstwa ziemniaków do dołu. Obracamy rybę wraz z ziemniakami, na ziemniakach układamy masło i grilujemy około 10 minut aż mięso łososia zacznie przybierać biała barwę a ziemniaki będą miały kolor złocisty. Obrócić łososia i piec około 4-5 minut.
Przed podaniem doprawić solą, papryką i pieprzem.

Grillowanie warzywa z ricottą w winegret

Składniki:
czerwona papryka
cukinia
pomidor
1 ser risotta
orzeszki pinii,
bazylia.

Winegret:
łyżka octu winnego,
łyżka oleju arachidowego,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz .

Przygotowanie:
Paprykę przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, posypać solą , polać oliwą z oliwek i grillować przez ok. 10 minut, aż skórka zacznie czarnieć. Następnie owinąć w folię, odczekać kilka minut i usunąć skórkę.

Pokroić na paski. Jednocześnie grillować ok. 10 min pokrojoną w cienkie plasterki i skropioną oliwą cukinię. Cukinię i paprykę ułożyć na spodzie talerza, na wierzch położyć pokrojonego w grube plastry pomidora i spore kawałki ricotty.

Sos:
do miseczki wlać ocet, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dodać olej arachidowy i oliwę mieszając aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Polać winegret, dodać uprażone na suchej patelni orzeszki pinii oraz bazylię.
Podawać z bagietką i czerwonym wytrawnym Carmenere.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza