MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Setne urodziny pani Marii Pacuły - wyjątkowe święto w Makowisku

Setne urodziny pani Marii Pacuły - wyjątkowe święto w Makowisku

Zawody w Kuźni Siłowni Kurpiowskiej w Ostrołęce. Młodzież może się sprawdzić!

Zawody w Kuźni Siłowni Kurpiowskiej w Ostrołęce. Młodzież może się sprawdzić!

Polecamy

Polska kontra USA! Na Foro Italico. Najpierw Hubert Hurkacz potem Iga Świątek

Polska kontra USA! Na Foro Italico. Najpierw Hubert Hurkacz potem Iga Świątek

Czesław Lang zaprasza na ORLEN Wyścig Narodów 2024. "Tu rodzą się wielkie talenty"

Czesław Lang zaprasza na ORLEN Wyścig Narodów 2024. "Tu rodzą się wielkie talenty"

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal