Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grypa już nie grasuje. Możemy spokojnie jeść polskie jajka

wideo: Maciej Badowski AIP
Przeciętnie zjadamy średnio około 200 jajek rocznie.
Przeciętnie zjadamy średnio około 200 jajek rocznie. Paweł Lacheta
Malowanie jajek jest tradycją w wielu europejskich krajach. Ale czy jajka, które kupujemy są bezpieczne dla naszego zdrowia? Parlament Europejski pracował nad szeregiem regulacji gwarantujących, że kury i ich jaja są hodowane w dobrych warunkach.

W Unii Europejskiej wytwarzanych jest siedem milionów jaj rocznie. Najwięksi producencie to Francja, Włochy i Niemcy. Europejskie jajka trafiają głównie do Japonii, Szwajcarii i Stanów Zjednoczonych.

- Już od prawie miesiąca nie mamy ani jednego przypadku grypy ptaków w Polsce. Znając epidemiologię,m sposób rozwijania tej choroby, to jesteśmy nie tylko przekonani, ale wręcz pewni, że polska hodowla jest bezpieczna, że zwierzęta mogą wychodzić na zewnątrz. Ptaki, które były chore, już odleciały- w okresie wiosennym w Polsce następuje wymiana. Nawet jeśli jakieś by pozostały w środowisku, to ten wirus przy temperaturze takiej, jaka panuje obecnie w Polsce staje się nieaktywny, stąd mamy pełne bezpieczeństwo i mogliśmy pozwolić na to, żeby zwierzęta wyszły na zewnątrz- tłumaczy w rozmowie z AIP Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa.

Przeciętnie zjadamy średnio około 200 jajek rocznie. Jajka są cennym źródłem białek, ale nie są wykorzystywane wyłącznie do celów spożywczych. Stosuje się je też w produkcji kosmetyków, szczepionek i klejów.

- Zgodnie z prawodawstwem unijnym po 12 tygodniach od wydania rozporządzenia, musieliśmy umieścić drób w zamkniętych pomieszczeniach co utrudniało szczególnie produkcję wszystkim producentom chowu otwartego, zagrodowego. W tej chwili sytuacja jest naprawiona: drób i jaja mogą być swobodnie oferowane- uspokaja w rozmowie z AIP Jacek Kucharski, zastępca głównego lekarza weterynarii.

Czytaj też:
Wiadomo już ile banki może kosztować rozwiązanie problemu kredytów frankowych. Sejm może więc podjąć ostateczną decyzję. Jakie ma warianty

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Grypa już nie grasuje. Możemy spokojnie jeść polskie jajka - Strefa Biznesu

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza